Alfonso Rus ho nega tot i el “jonqui dels diners” l’exculpa

  • L'expresident de la diputació de València, Alfonso Rus, ha declarat en el cas dels treballadors zombis i ha negat que ell els contractara

VilaWeb
Esperança Camps Barber
26.01.2023 - 13:15
Actualització: 26.01.2023 - 13:24

L’expresient de la Diputació de València, Alfonso Rus, ha declarat avui en el judici del cas Imelsa, més conegut com el dels treballadors zombis de la institució.

Davant el tribunal que el jutja s’ha desmarcat d’haver fet aquesta mena de contractacions, o d’haver-les ordenat. També s’ha desentès de les empreses públiques Imelsa i Ciegsa. Ha estat una declaració curta perquè qui també va ser batlle de Xàtiva només ha respost les preguntes que li han fet els seus advocats. Ha reconegut que entre els anys 2007 i 2015, que va presidir la diputació, també era president d’Imelsa, però no prenia decisions en la contractació de personal.

Com a exemple, ha dit que Marcos Benavent, també jutjat en el cas, va ser elegit gerent de l’empresa pel consell d’administració a proposta del PP, i no va ser un nomenament a dit. Sobre Benavent, conegut com el jonqui dels diners, ha dit que era una persona apta per al càrrec i que no va haver-hi cap conflicte. Però sí que li ha encolomat les irregularitats comptables de l’empresa. Segons el relat de Rus, Benavent li va demanar que el despatxara perquè no es trobava bé i volia cobrar la indemnització. Rus diu que s’hi va negar, i a continuació ha acusat Benavent: “Se n’anà a l’Equador i vaig haver de nomenar un nou gerent. Després van denunciar a la fiscalia algun desfalc que ell va fer a Imelsa”.

Sobre els treballadors que cobraven de l’empresa pública sense fer-hi cap tasca, li han preguntat per l’ex-jugador del club de futbol Olímpic de Xàtiva, que Rus presidia. “Tota la gent que he contractat han sigut per al gabinet de la diputació, i no per a Imelsa. I venien cada dia de nou del matí a dos quarts de deu del vespre. Aquella gent sabia que, o bé treballaven així, o se n’anaven al carrer”, ha dit

La fiscalia demana dotze anys de presó per a Alfonso Rus pels delictes de pertinença a organització criminal, un delicte continuat de malbaratament de cabals públics, de prevaricació administrativa, i de falsedat en document oficial.

Dels vint-i-cinc acusats, onze han reconegut els fets que els atribuïen a canvi d’una reducció de condemna. Alguns dels treballadors contractats han confessat que els contractava l’empresa de la diputació, però que treballaven en la seu del Partit Popular.

Marcos Benavent, penedit d’haver-se penedit

Marcos Benavent també ha declarat i ha donat una altra versió dels fets. Per començar, ha dit que està penedit d’haver-se penedit i d’haver col·laborat amb la justícia. Després ha demanat perdó a tots els acusats del cas Taula. Ha contestat els advocats de les defenses, però no al fiscal anticorrupció. Ans al contrari, ha acusat la fiscalia d’haver-li donat indicacions per a assenyalar Alfonso Rus com a autor dels delictes de què l’acusen.

El jonqui dels diners ha afirmat que Alfonso Rus no li va ordenar de contractar ningú. I sobre la procedència dels enregistraments, aquesta vegada, Marcos Benavent ha dit ara que l’ordinador on els guardava era de la seua dona. Ha reconegut que enregistrava i guardava els àudios a l’ordinador. Sobre la coneguda seqüència d’Alfonso Rus comptat diners ha dit: “Sí que enregistrava, tallava i enganxava”. Quan ens vam divorciar, la meua dona em va robar el material i el va distribuir als periodistes i a la fiscalia.

Aquesta setmana, Benavent va ser condemnat a set anys de presó per una de les causes separades del cas Imelsa

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any