L’audiència de València ha condemnat l’ex-vice-batlle de València Alfonso Grau a quatre anys de presó per haver acceptat dos rellotges de luxe d’un contractista de l’ajuntament i haver-los canviat per dos més cars, pagant-ne la diferència. Grau, mà dreta de Rita Barberà, ha estat condemnat per un delicte de suborn, amb una pena de nou mesos de presó i dos anys de suspensió de feina i càrrec públic, i un altre d’emblanquiment de capitals, penat amb tres anys i tres mesos de presó. El contractista de l’ajuntament que li va regalar els rellotges de luxe també ha estat condemnat per suborn a nou mesos i un dia de presó.

Segons el tribunal, el llavors primer tinent batlle de València va canviar els dos rellotges a la joieria on els havia comprat l’empresari per altres de més valor i va pagar la diferència en metàl·lic per ‘ocultar l’origen il·lícit’ dels obsequis. L’empresari condemnat era apoderat de diverses empreses dedicades al transport urbà i interurbà que havien signat amb el consistori valencià un total de 16 contractes entre els exercicis 2006 i 2015.

Coincidint amb el segon regal, el desembre de 2011, una d’aquestes mercantils, Transvia SL, va rebre l’adjudicació per part de l’ajuntament d’un contracte per al servei de gestió i execució de festes i commemoracions per a gent gran per un import de 652.748 euros, IVA inclòs.

La sentència, que pot ser recorreguda davant el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià, imposa als dos condemnats el pagament de les costes del procés.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb