28.01.2021 - 10:53
El ministre de Sanitat alemany, Jens Spahn, ha augurat que l’escassetat de dosis dels vaccins contra la covid s’allargarà diverses setmanes. En un fil a Twitter, ha assegurat que “encara travessarem almenys deu setmanes difícils d’escassetat de vaccins“. Per això, Spahn ha fet una crida els governs europeus a cooperar per tirar endavant la campanya de vaccinació. “Això és el que els ciutadans poden esperar de nosaltres en aquests moments complicats”, ha afegit.
Denn wir gehen bei der Knappheit des Impfstoffes noch durch mindestens zehn harte Wochen. Die sollten wir mit gemeinsamem Arbeiten in der Sache verbringen. Das dürfen die Bürger von uns in dieser schweren Zeit erwarten. (5/5)
— Jens Spahn (@jensspahn) January 28, 2021
Així doncs, el ministre ha estat el primer a posar en dubte públicament que la Unió Europea pugui complir el seu objectiu d’immunitzar el 70% de la població a l’estiu. Un parer que comparteixen diversos experts, com ara la cap de Medicina Preventiva de la Vall d’Hebron, Magda Campins, que ha constatat que aquest percentatge de vaccinats no s’assolirà fins a finals de 2021, com a molt d’hora.
La guerra dels vaccins posa en relleu la ineficàcia de la Unió Europea
Les declaracions de Spahn es produeixen l’endemà de la picabaralla entre la Comissió Europea i la farmacèutica AstraZeneca, que han anunciat que a curt termini —entre gener i març— només podrà distribuir un 40% de les dosis encarregades per la UE. Les autoritats europees han acusat la companyia de revendre les dosis a altres estats que paguen més. Per això, la Comissió ha reclamat part de la producció de les plantes de la farmacèutica al Regne Unit.
Cal dir que el vaccí d’AstraZeneca, que encara no ha estat aprovat per l’Agència Europea del Medicament, no és l’únic maldecap de la UE. Pfizer/BioNtech i Moderna, al·legant problemes de producció, tampoc no envien les dosis acordades.
Ahir el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va criticar la manca de compromís de les farmacèutiques i denunciava que dilluns Catalunya haurà de deixar de vaccinar per manca de dosis. Així mateix, va detallar que 10.000 persones deixaran de rebre la segona dosis, tal com estava previst. “Sense estoc de vaccins, és impossible planificar una campanya de vaccinació”, va lamentar.