Un refugiat sirià s’ha fet esclatar un explosiu a l’entrada d’un festival de música a la ciutat bavaresa d’Ansbach. L’atac ha deixat una dotzena de persones de ferides, tres de les quals greus, però fora de perill. Segons que han informat les autoritats, l’autor tenia vint-i-set anys i li havien denegat asil un any enrere. La policia no sap si l’home tenia la intenció de fer un atemptat suïcida o només volia col·locar la bomba.

Malgrat no tenir asil, el refugiat se li havia permès quedar-se a Alemanya perquè es considerava que en el seu estat —tenia problemes psiquiàtrics— no podia tornar a Síria. L’home vivia en un alberg d’Ansbach i la policia sabia que havia estat internat en un psiquiàtric i s’havia intentat suïcidar dues vegades. El portaveu del ministeri de l’Interior alemany, Tobias Plate, ha explicat que ‘el sirià d’Ansbach s’enfrontava a una possible deportació i era a Bulgària’.

En una conferència de premsa a primera hora d’aquest matí, el ministre d’Interior de Baviera, Joachim Herrmann, ha informat que l’atacant havia intentat entrar dins del recinte on es feia un festival de música. A l’interior hi havia unes 2.500 persones, tota una multitud per a una ciutat, Ansbach, on viuen 40.000 habitants. La ciutat, prop de Nuremberg, també acull una base de l’exèrcit dels Estats Units.

Hermann també ha informat que l’atacant portava una motxilla al moment de l’explosió, al voltant de les 10 del vespre. El personal de seguretat del festival li hi va impedir l’entrada. En aquell moment tocava Ian Anderson, el cantant de la banda Jethro Tull. Dins la motxilla hi havia artefactes de metall que, com a metralla, podien haver mort a molta més gent.

Les autoritats no descarten cap hipòtesi. Hermann ha declarat que ‘desafortunadament penso que és bastant obvi que ha estat un atac suïcida d’arrel realment islamista. La voluntat objectiva de voler matar quanta més gent millor indica que hi ha un rere fons islamista’. No obstant això, el portaveu del fiscal d’Ansbach, Michael Schrotberger, ha declarat que la motivació de l’atemptat no és clara. ‘Si hi ha lligam islamista o no, ara mateix és pura especulació’, ha dit.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb