Els dos implicats en els atemptats de les ciutats alemanyes d’Ansbach i Wüzburg van contactar diverses vegades per telèfon amb membres de l’autodenominat Estat Islàmic emplaçats a l’Aràbia Saudita, segons ha informat la revista alemanya ‘Der Spiegel’.

Riaz Jan Ahmadzai, un jove afganès que va ferir diverses persones amb una destral en un tren regional el 18 de juliol, va arribar a enviar un missatge de comiat telefònic en què anunciava que moriria atemptant. ‘Ens veiem en el paradís’, va escriure.

En les converses que van precedir a l’atemptat, un home d’Estat Islàmic va suggerir al jove de 17 anys que estavellés un cotxe contra una multitud. L’autor de l’atemptat va decidir descartar aquesta opció perquè no tenia carnet de conduir i ha anunciat que es pujaria en un tren per atacar a passatgers.

En el cas de l’altre atemptat, el perpetrat a Ansbach, les autoritats alemanyes creuen que Mohammad Daleel, de Síria, va morir per accident perquè la seva intenció era col·locar una motxilla amb explosius en un festival de música per activar l’artefacte a distància.

Poc abans de l’atac, el seu contacte en Estat Islàmic li va demanar que gravés l’explosió i les seves conseqüències per enviar el vídeo a Estat Islàmic. Tot i això, la deflagració es va produir abans d’hora, matant Daleel i deixant quinze persones ferides. Els investigadors creuen que Daleel pretenia perpetrar més atemptats perquè en el vídeo de reivindicació de l’atac es tapa la cara amb un vel. Els agents van trobar materials explosius al seu apartament.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb