'La tertúlia proscrita'

Alcoi aprovarà de retirar els honors que va concedir a Franco el 1959

  • Aquest honor es va aprovar el 10 d'abril de 1959 i es va reconèixer el dictador com a "salvador de la pàtria i restaurador de la vida dels municipis espanyols"

VilaWeb
Façana de l'Ajuntament d'Alcoi (fotografia: Ajuntament d'Alcoi).
Europa Press / Redacció
05.04.2023 - 17:46
Actualització: 05.04.2023 - 19:38

L’Ajuntament d’Alcoi farà el divendres 14 d’abril un ple en el qual és previst de suspendre l’acord pel qual el 1959 es va concedir la Medalla d’Or de la ciutat a Francisco Franco.

Aquest honor es va aprovar el 10 d’abril de 1959 i es va reconèixer el dictador com a “salvador de la pàtria i restaurador de la vida dels municipis espanyols”, segons que consta en l’acta d’aquell ple i tal com l’Ajuntament d’Alcoi explica en un comunicat.

En l’acta del ple, els membres de l’equip de govern d’aleshores també van manifestar “l’adhesió entusiasta” al dictador i al règim que va representar. Aquesta Medalla d’Or és vitalícia, per la qual cosa per retirar-la cal deixar sense efectes els acords que es van adoptar en aquell ple del 1959.

La retirada dels honors a Franco es fa per complir la llei de memòria històrica, que en l’article 40 estableix: “Les administracions públiques, en l’exercici de les seues competències i d’acord amb els corresponents procediments, adoptaran les mesures oportunes per a revisar d’ofici o retirar la concessió de reconeixements, honors i distincions anteriors a l’entrada en vigor de la mesura legislativa”.

Segons que ha defensat la regidora de Democràcia Participativa i Transparència, Teresa Sanjuán: “Amb aquesta mesura no solament complirem la llei, sinó que també retirarem unes distincions que Alcoi no hauria d’haver atorgat mai a una persona que va accedir al poder mitjançant un alçament militar contra un govern democràtic, va provocar una guerra i va encapçalar una dictadura militar autoritària, que va causar danys personals, morals i democràtics irreparables.”

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any