albiach torra qüestió confiança

La presidenta del grup parlamentari de CatECP, Jéssica Albiach, ha reclamat al president de la Generalitat, Quim Torra, que se sotmeti a una qüestió de confiança ara que el govern ‘incapaç de tirar endavant els pressupostos’. En una entrevista a l’Agència Catalana de Notícies (ACN), ha lamentat que l’executiu ‘vagi sense rumb’ i que ‘no tingui les prioritats clares’. La dirigent dels comuns a la cambra catalana ha descartat de tornar a negociar els comptes catalans i ha sostingut que part del govern ‘té interès a convocar eleccions’. També ha criticat que, de les deu propostes de ‘mínims’ de CatECP al govern per al pressupost, no els n’han concedit ni una.

Després d’haver tornat a criticar que el govern presentés uns comptes al parlament que no havia aprovat prèviament, Albiach ha constatat que ‘ni se’ls creia’ i ha evitat d’avançar les demandes del seu grup a Torra en una hipotètica qüestió de confiança. Això sí, ha dit que d’antuvi la predisposició ‘no és bona’. En concret, ha criticat durament l’executiu Torra-Aragonès perquè considera que, quan el seu grup ha alertat que Catalunya ‘està en una situació d’emergència’, JxCat i ERC els han respost que els comuns fan ‘petita política’. ‘No parlaria de quines serien les prioritats o condicions per a tirar endavant una qüestió de confiança o no. Han de fer la seva feina. Ja que han estat incapaços de presentar un pressupost, que impulsin una qüestió de confiança i ja ho veurem’, ha apuntat.

‘No tornarem a seure [a negociar] perquè veiem que durant aquest temps no han tingut gens de voluntat de treballar, ni negociar i moure’s’, ha dit Albiach. ‘Comencem a sospitar que hi ha part del govern que té interès de convocar eleccions’, ha explicat. De fet, Albiach ha dit que CatECP ha ofert al govern ‘totes les possibilitats’ però que l’equip del vice-president Pere Aragonès ‘no s’ha mogut ni un mil·límetre’. De fet, ha negat que la conselleria d’Economia i el grup parlamentari dels comuns hagin arribat a negociar plenament en cap moment.

Els comuns han lamentat que el govern no hagi abordat prou qüestions, com ara la mesa d’emergència d’habitatge per a persones desnonades. Al seu entendre, Aragonès no hi destina prou recursos. D’una altra banda, de places de residències d’avis, CatECP en reclamava 3.500 i apunten que el govern no n’oferia cap. El finançament de les escoles bressol ha estat un dels altres esculls, perquè, segons Albiach, la llei obliga a garantir-ne 80 milions d’euros de finançament però CatECP n’exigia 45 i el govern n’oferia 20. També ha criticat que la partida per a l’Institut Català de la Dona ‘estigui congelada’ i que no s’hagin rebaixat les taxes universitàries. ‘Defensem propostes mínimes per a la situació d’emergència. Ells fallen als infants, a la gent gran i a les dones’, ha opinat. ‘Demanem qüestions tant de mínims que ells no estan a l’altura de Catalunya i fallen’, ha conclòs.

‘Nosaltres no els castiguem, son ells els qui han castigat Catalunya’

Quant a una possible convocatòria anticipada d’eleccions al parlament, per Albiach seria ‘coherent si el govern perd el suport majoritari de la cambra’. ‘Tenim un govern que no governa, que estan barallats entre ells i sense full de ruta. Hi ha una retòrica per una banda i els fets per una altra’, ha lamentat.

Amb tot, Albiach ha criticat que els grups independentistes han ‘castigat Catalunya’ renunciant als avenços socials que, a parer seu, significava el pressupost espanyol. ‘Ha estat un error històric per moltes mesures positives perdudes però també per haver dinamitat ponts de diàleg tan necessaris’, ha expressat.

 

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb