Denuncien que l’Ajuntament de Barcelona privatitza la concessió de parades per a Sant Jordi

  • L'ajuntament ha cedit aquesta potestat al Gremi de Llibreters, que segons que denuncien diverses entitats discrimina els no associats

VilaWeb
Redacció
20.04.2022 - 14:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En un comunicat publicat aquest matí, diverses entitats i associacions culturals han denunciat que l’Ajuntament de Barcelona ha cedit la concessió de paradetes de Sant Jordi al Gremi de Llibreters de Catalunya, entitat privada que discrimina en funció de si els sol·licitants en són membres o no.

Fins ara, aquells qui volguessin muntar una parada per Sant Jordi havien de demanar al consistori un permís d’ocupació de l’espai públic, que les autoritats municipals concedien d’acord amb criteris com ara la xifra d’edicions anteriors en què s’havia participat. Enguany, tanmateix, l’ajuntament ha cedit la gestió dels “espais reservats” –els indrets més transitats de la diada, com ara Passeig de Gràcia o bé les Rambles– al Gremi de Llibreters de Catalunya, que segons que explica el comunicat solament ha facilitat a les entitats associades la circular en què s’explicava la forma i els terminis per a demanar el permís.

A més, tal com afegeixen els denunciants, “el Gremi de Llibreters ha decidit establir un sistema de prioritzacions totalment partidista, abusiu i injustificat, en el qual els agremiats de Barcelona tenen preferència sobre la resta.” Per acabar d’embolicar la troca, el consistori ha difós informacions contradictòries sobre els tràmits de sol·licitud de parada: inicialment féu saber que la gestió es podria fer a instàncies municipals, i no fou fins més tard, una vegada ja havia passat la data límit per a presentar sol·licituds establerta pel Gremi de Llibreters, que explicà que la gestió s’havia de fer a través d’aquesta entitat. “El procés ha estat totalment opac, ja que les entitats que muntem parades cada Sant Jordi no hem rebut cap informació oficial sobre aquest canvi de gestió”, lamenten els signataris.

“Tot plegat ha comportat que multitud d’entitats que fa anys i dècades que muntem parada cada Sant Jordi ens quedem sense aquesta oportunitat aquest any 2022 o ens veiem relegades a muntar-la als marges menys transitats“, denuncien. I afegeixen: “l’ajuntament ha decidit posar en mans privades la responsabilitat de decidir qui té permís per posar parada, en quines condicions i a quins espais.”

 

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes