El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

Una cinquantena de persones, entre batlles de l’Alt Pirineu i entitats privades de tot Catalunya, han participat a la lectura d’un manifest, al Port del Cantó (Pallars Sobirà) per a reclamar l’ajornament de l’Agència de Patrimoni Natural. El Consell de Batlles del Sobirà, la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals (BOSCAT) i l’Ajuntament de Bellver han impulsat el manifest que denuncia la falta d’informació, transparència i participació i el ‘foment de la creació d’estructures administratives opaques’. Els signants, un centenar d’ajuntaments, entitats i empreses del sector forestal, manifesten que l’Agència augmenta ‘els desequilibris entre zones de Catalunya i afavoreix el despoblament rural.

La finalitat del manifest és la demanda de l’ajornament de l’aprovació d’aquesta Llei fins que no sigui consensuada amb els ens locals i els propietaris de terrenys afectats. Es demana que l’Agència tingui una representació no inferior al 50% del món local, propietaris forestals i òrgans rectors dels espais naturals. El manifest, que han llegit una representació de batlles i entitats, fa una crida a tots els grups polítics, ajuntaments, consells comarcals i la resta d’ens locals del Pirineu i Prepirineu perquè s’adhereixin a les reivindicacions. Així mateix, demana que no s’incrementi la burocratització de la gestió mediambiental, amb l’increment de despesa que això suposa, i que s’augmentin les dotacions econòmiques destinades en el pressupost de la Generalitat a la gestió dels boscos i dels espais naturals que van a càrrec dels ens locals i els propietaris forestals.

Carles Isús, president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, un dels principals impulsors del manifest i la demanda de l’ajornament de la llei, ha reivindicat ‘la necessitat de trencar les dinàmiques de no tenir en compte l’opinió del territori a l’hora de legislar en matèries que l’afecten de manera directa’ i ha recordat que no estan en contra de la Llei però sí que demana ‘més informació i consens tan amplis com sigui possible davant la presa de decisions’.

Just Serra, president de (BOSCAT) Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals DE Catalunya, ha mostrat el seu rebuig total a la Llei i ha dit que el sector se sent agredit i ha lamentat que des de fora els hagin de dir com han de gestionar el territori. Rosendo Castelló, President del Consorci Forestal de Catalunya, també ha dit que hauria d’estar gestionada i controlada per la gent del territori i ha afegit que hi troba a faltar l’abordatge de temes com el canvi climàtic. Ignasi Sans, de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre, ha exposat que amb la creació d’aquesta Agència es dupliquen els tràmits i apareix ‘una nova autoritat ambiental’. A les empreses aquests fets els crea inseguretat jurídica, segons Serra, que ha afegit que li agradaria conèixer les diferències entre la futura Agència i Medi Natural.

La presidenta de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), Roser Bombardó, ha demanat formar part de l’Agència si s’acaba creant i ha dit que tenen la sensació que serà un organisme apartat i allunyat del territori i ‘amb una visió urbanocèntrica’ que volen defugir. Batlles com el de Soriguera (al Pallars Sobirà) Josep Ramon Fontdevila, i el de Talarn (Pallars Jussà), Àlex Garcia, s’han expressat en la mateixa línia i han demanat informació i que no es tramiti la Llei d’esquena al territori. Tots coincideixen que se’ls tingui en compte a l’hora de decidir. Entre la cinquantena de batlles i regidors que s’han congregat al Port del Cantó n’hi havia de totes les comarques del Pirineu. Molts d’altres de comarques centrals que també han signat el manifest no s’han pogut desplaçar fins al punt de l’acte ateses les restriccions de mobilitat.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.