Ajornada la vaga de metges valencians pel col·lapse de la sanitat

  • Les noves vagues seran els dies 6 de març, 3 d'abril i 8 de maig

VilaWeb
Arnau Lleonart
12.01.2023 - 17:21
Actualització: 12.01.2023 - 19:54

Finalment no hi haurà vaga de metges els dies 17 i 18 de gener. La federació valenciana de la Confederació Estatal de Sindicats Mèdics (CESM) ha anunciat en un comunicat que ajorna els dos dies de mobilització per la situació epidemiològica actual, ja que diuen que les propostes de la conselleria impedeixen de desconvocar la vaga, però que no volen ser acusats “de participar del col·lapse actual de tots els nivells assistencials”. Com a alternativa, proposen un nou calendari de vaga pels dies 6 de març, 3 d’abril i 8 de maig, els primers dilluns de cada mes, i concentracions entre les 8.30 i 9.30 als hospitals i els centres d’atenció primària els dies 15 i 22 de febrer i l’1 de març.

“La Conselleria de Sanitat, en un exercici impropi i poc responsable tenint en compte la situació actual de la sanitat pública, ha presentat un document de propostes vagues i inconcretes després de diverses reunions de negociació amb el Sindicat Mèdic, que xoquen amb els anuncis fets pel mateix conseller”, diuen.

Es queixen que algunes de les propostes de millores de les condicions laborals que han rebut poden ser qualificades d’ofensives, ja que fins i tot estan per sota de les condicions actuals dels metges. Per exemple, diuen que els van oferir de millorar la retribució per una hora de guàrdia assolint com a mínim el preu mitjà a tot l’estat, quan actualment al País Valencià ja és superior a la mitjana.

“Mentrestant, continuem amb una sobrecàrrega que ja ha superat l’Atenció Primària, i els serveis d’urgència hospitalaris, afectant les estades hospitalàries, sense que ni tan sols es prenguin mesures de reforç que ja són possibles d’aplicar. I tot plegat amb una situació d’augment d’incidència de malalties respiratòries que any rere any produeix el col·lapse de serveis al ciutadà, sense que siguin capaços d’adequar els serveis per evitar-ho, i sense la voluntat d’arribar a acords concrets davant la vaga convocada pel CESM.”

Els sindicalistes diuen que ells sí que són conscients de la situació epidemiològica i de l’actual sobrecàrrega del sistema sanitari, i que com no és possible arribar a un acord amb la conselleria han ajornat els dies de vaga. Això no obstant, diuen que mantenen obertes les negociacions i que participaran en la reunió d’avui amb el conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, per tractar de reconduir el conflicte.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any