Aires de renovació al secretariat de l’ANC

  • Les eleccions a l'òrgan executiu de l'entitat possiblement es faran el 17 de març · S'hi elegiran els setanta-set membres que el conformen

VilaWeb
Redacció
19.02.2018 - 22:00
Actualització: 21.02.2018 - 15:11

L’Assemblea Nacional Catalana encararà el mes vinent la renovació dels setanta-set membres que conformen el secretariat nacional –l’òrgan executiu de l’entitat– i que, al seu torn, haurà de triar un nou president. Agustí Alcoberro acaba el mandat i, ara com ara, hi ha pocs moviments pel que fa a candidatures aspirants a substituir-lo. Fonts de l’ANC troben estranya aquesta situació d’hermetisme. És possible que hi hagi una certa por d’assumir un càrrec tan espinós i que pot ser objecte d’un procés de judicialització, tenint present l’exemple de Jordi Sànchez.

Abans d’arribar a l’elecció d’un president, aquest cap de setmana hi ha d’haver una assemblea general ordinària, en què es votarà un full de ruta, s’aprovarà el pressupost anual i es decidirà la data de les eleccions al secretariat, que han de ser un mes després de l’assemblea. Fonts de l’entitat expliquen que la comissió electoral proposarà que es facin el 17 de març. El cap de setmana següent comença el període festiu de Setmana Santa i la comissió electoral cerca una data que hi asseguri la màxima participació.

En la renovació del secretariat, cal tenir en compte que alguns dels qui el formen ara poden tornar-se a presentar, perquè el màxim permès pels estatuts són dos anys d’exercici. Però almenys una vintena dels secretaris actuals no podran ser reelegits. Segons que ha pogut saber VilaWeb, hi ha interessants a presentar-s’hi, com ara l’actual secretària del Comitè Permanent, la periodista Omaira Beltrán (*), la sociòloga Marta Rovira i David Minoves, president del CIEMEN, que no descarta de presentar-se a la presidència si surt elegit al secretariat.

Una vegada constituït el secretariat, una setmana més tard, els setanta-set membres hauran d’elegir el tercer president de l’entitat, després de Carme Forcadell, Jordi Sànchez i Agustí Alcoberro. Un canvi que algunes veus consideren peremptori. L’entitat és una llaminadura per als partits polítics i algunes posicions que ha pres han causat friccions internes. Una dada significativa és que, de l’estiu ençà, hi ha hagut dotze baixes en l’òrgan executiu. Algunes per motius personals, com va ser el cas de la vice-presidenta Natàlia Esteve; i algunes pel desacord en la línia política que ha tingut l’entitat aquests darrers mesos.

Catalunya, de moment, es troba sense govern, viu sota l’aplicació del 155 i el bloc independentista ha ensenyat clarament les diferències internes, especialment entre ERC i Junts per Catalunya. Amb aquest panorama, membres de l’ANC reclamen que l’entitat torni als orígens, més allunyada de les decisions polítiques i amb accions més centrades a eixamplar la base sobiranista. Per això serà clau aquest nou secretariat.

Eixamplar la base i noves aliances
Alguns dels assemblearis que volen formar part del secretariat expliquen a VilaWeb que cal recuperar la funció principal de l’entitat, que és eixamplar la base sobiranista. Minoves, per exemple, diu: ‘És molt important recuperar la transversalitat. L’ANC no ha estat capaç de mantenir-la i hi ha hagut una tendència a esbiaixar-se. Han donat oxigen a arguments d’algunes forces polítiques. Algun comunicat i alguna consulta interna han coincidit en el temps i amb els arguments de Junts per Catalunya. Això motiva enfrontaments i resta força.’ També diu que cal enfortir els lligams amb més moviments i entitats com ara els CDR, ADIC o Súmate, que en alguns moments han pres la iniciativa mobilitzadora i han tingut més influència que no pas l’ANC.

En aquesta línia també es manifesta la periodista d’origen colombià Omaira Beltrán. Creu que l’entitat no és tan oberta com al començament i les campanyes que fa no reflecteixen la diversitat cultural de Catalunya: ‘Som majoria, potser, però quina classe de majoria volem? Hi ha famílies d’orígens diversos que no se senten interpel·lades pel procés polític que vivim.’ Afegeix que cal acostar-se a moviments socials, tal com ho va fer Òmnium en la campanya de ‘Lluites compartides’: ‘L’ANC hauria de recuperar l’esperit inicial, amb un vessant social i allunyar-se més de la política. Ha de ser un espai de diàleg.’

(*) Després de la publicació d’aquest article, Omaira Beltrán es va posar en contacte amb VilaWeb per a explicar que finalment no es presentarà al Secretariat Nacional

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any