L’aire de la Plana de Vic és extremadament desfavorable per la contaminació

  • Les partícules en suspensió amb diàmetres inferiors a 10 µm i 2,5 µm són molt per sobre dels valors que es consideren bons

VilaWeb
Plaça de Fra Bernadí a Manlleu (fotografia: Enric, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons).
Redacció
29.12.2023 - 11:40
Actualització: 29.12.2023 - 11:49

La qualitat de l’aire a la Plana de Vic (Osona) aquest matí és “extremadament desfavorable” pels valors alts de partícules en suspensió. Coincideixen en aquesta valoració les dades aportades per la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) de Catalunya i les de BreezoMeter, el braç de Google que monitora la qualitat de l’aire arreu del món, tot i que donen valors diferents.

Segons les dades de la XVPCA, les partícules en suspensió amb un diàmetre inferior a 10 µm (PM10) que hi ha a Manlleu són de 191 µg/m³. Segons l’Índex Català de Qualitat de l’Aire (ICQA) per sobre dels 150 µg/m³ ja es considera extremadament desfavorable. De fet, ja seria desfavorable a partir dels 51 µg/m³, i només es pot considerar bona si és per sota de 20 µg/m³. També sobresurt negativament el valor de les partícules amb un diàmetre inferior a 2,5 µm (PM2.5), que a Manlleu és de 104 µg/m³. Supera de llarg el llindar marcat com a extremadament desfavorable, marcat en 75 µg/m³, que per a ser considerat bo hauria de ser inferior a 10 µg/m³. En canvi, a Manlleu els valors de diòxid de nitrogen (NO2), diòxid de sofre (SO2) i ozó troposfèric (O3) són bons.

L’estació de la XVPCA que hi ha més a prop de la de Manlleu és a Vic, tot i que no mesura les PM2.5. Ací, els valors de les PM10 són de 44 µg/m³. El valor de l’O3 és bo i el de l’NO2, relativament bo.

Els valors de Manlleu avui són els pitjors del país, seguit dels de Lleida, que obté una valoració general de l’aire molt desfavorable. Això és degut a les PM2.5, que són de 56 µg/m³, i les PM10, de 62 µg/m³. Els valors d’SO2, O3, NO2, i CO (monòxid de carboni) són bons. També hi ha valors generals desfavorables a Granollers, Mollet del Vallès, Montcada i Reixac, Igualada, Juneda i Gandesa.

BreezoMeter, en canvi, estén la qualificació d’aire extremadament desfavorable a gran part de la Plana de Vic, i nord enllà. Segons els seus mesuraments, a Manlleu les PM2.5 són 81 µg/m³, el mateix valor que tenen les PM10; a Vic tant les PM2.5 com les PM10 són de 91 µg/m³; a Torelló tots dos valors són de 82 µg/m³; i a Tona, de 80 µg/m³. També destaca com a extremadament desfavorables tots dos valors a Olot (73 µg/m³) i Ripoll (70 µg/m³ les PM2.5 i 64 µg/m³ les PM10).

Ahir la Generalitat de Catalunya va activar l’avís preventiu per contaminació de PM10 a la zona de protecció especial, els quaranta municipis de la rodalia de Barcelona (inclou les comarques del Barcelonès, Baix Llobregat, Vallès Occidental i Vallès Oriental) que superen habitualment els nivells de contaminació en NO2 i PM10 marcats per la Unió Europea. L’alerta es va decretar perquè el dia abans en més d’una estació s’havien registrat valors de PM10 superiors a 50 µg/m³ i la previsió era que es mantinguessin durant el dia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any