Afganistan.- L’ONU denuncia tortures i maltractaments contra detinguts pel conflicte a l’Afganistan

  • Els detinguts en relació amb el conflicte que es viu a l'Afganistan segueixen sent objecte de tortures i maltractaments, han denunciat aquest dilluns en un informe la Missió de l'ONU al país asiàtic (UNAMA) i l'Oficina de Drets Humans de l'ONU, en el qual han reconegut que el Govern afganès està compromès a eliminar aquesta pràctica.

VilaWeb
Redacció
24.04.2017 - 11:35
Actualització: 24.04.2017 - 14:34

MADRID, 24 (EUROPA PRESS)

Els detinguts en relació amb el conflicte que es viu a l’Afganistan segueixen sent objecte de tortures i maltractaments, han denunciat aquest dilluns en un informe la Missió de l’ONU al país asiàtic (UNAMA) i l’Oficina de Drets Humans de l’ONU, en el qual han reconegut que el Govern afganès està compromès a eliminar aquesta pràctica.

“La tortura i el maltractament continuats dels detinguts en relació amb el conflicte és un motiu de greu preocupació, però reconeixem el genuí compromís i els esforços del Govern per afrontar aquesta qüestió”, ha assenyalat el representant especial de l’ONU per a l’Afganistan, Tadamichi Yamamoto.

L’informe se sustenta en les entrevistes a 469 detinguts d’aquest tipus realitzades entre l’1 de gener del 2015 i el 31 de desembre del 2016 en 62 centres de detenció administrats per la Direcció nacional de Seguretat (NDS), la Policia nacional i altres cossos de seguretat.

Més d’un terç dels entrevistats van oferir relats creïbles d’haver estat objecte de tortures o maltractaments, segons l’informe de l’ONU. En el cas dels detinguts per la Policia, més del 45 per cent van dir haver estat torturats o maltractats, el nivell més alt documentat per UNAMA des que va començar a analitzar aquest problema el 2010.

En el cas dels detinguts per la NDS, el 26 per cent van ser objecte de tortura o maltractament. A més, dels 85 menors detinguts entrevistats, 38 van oferir relats creïbles d’haver estat objecte d’aquest tipus de tracte durant el seu temps sota custòdia de les forces afganeses.

La majoria dels qui van ser objecte de tortura ho van ser per extreure’ls confessions i, segons han explicat, aquestes van parar una vegada ho van fer. “Molts dels entrevistats no entenien o no podien llegir el que estava escrit en la ‘confessió’ que van signar o van rubricar amb la seva empremta”, ha ressaltat l’informe.

“LA TORTURA NO REFORÇA LA SEGURETAT”

L’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans, Zeid Raad al Hussein, ha ressaltat que “com deixa clar aquest important informe, la tortura no reforça la seguretat”. “Les confessions extretes com a resultat de la tortura són totalment poc fiables. La gent dirà qualsevol cosa per detenir el dolor”, ha subratllat.

En aquest sentit, “és essencial que hi hagi un monitoratge adequat de les instal·lacions de detenció a l’Afganistan i investigacions significatives per garantir que els acusats de tortura són portats a judici i rendeixen comptes per aquest horrible delicte”. “Garantir la rendició de comptes per a aquests actes envia un fort missatge i ajuda a evitar futures violacions”, ha reblat.

D’altra banda, l’informe dóna la benvinguda als esforços del Govern afganès de posar en pràctica el seu pla d’eliminació de la tortura, promulgat al febrer del 2015, mitjançant l’aprovació de lleis i l’establiment de mecanismes de supervisió dels Drets Humans als centres de detenció.

En aquest sentit, es recomana al Govern afganès que es respecti plenament la prohibició de l’ús de la tortura i els maltractaments, que hi hagi investigacions imparcials i independents dels casos d’aquest tipus denunciats i que els qui els cometessin siguin portats davant la justícia i condemnats conforme a la legislació nacional. En el cas de les víctimes, l’informe demana que tinguin accés a reparacions pels anys patits.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any