La tertúlia proscrita

Advocats de tot Catalunya denuncien la maniobra del TSJC contra la defensa de Josep Costa

  • El tribunal, amb la connivència del Col·legi d'Advocats de Barcelona, designa un advocat d'ofici a l'ex-vice-president del parlament contra la seva voluntat, per si no anés al judici

VilaWeb
Redacció
20.09.2022 - 22:11
Actualització: 21.09.2022 - 09:07

Front comú d’un centenar d’advocats i juristes de tot Catalunya per condemnar la vulneració del dret de defensa de Josep Costa per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya amb vista al judici per desobediència que es farà del 5 al 7 d’octubre contra ell i contra els membres independentistes de la mesa que presidia Roger Torrent. Els lletrats, aplegats en diversos col·lectius –com ara el Col·lectiu Praga, el Col·lectiu Drets, Compromesos, Querellants per la República, Juristes per la República, el Col·lectiu Maspons i Anglasell, els Juristes pels Drets Humans del Maresme, els Juristes per les Llibertats, la Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya, l’Associació d’Advocats Osona en defensa dels Drets Humans, els Voluntaris Dret Defensa Girona i el col·lectiu Constituïm–, han signat un manifest en què condemnen la decisió del tribunal que jutjarà Costa de designar contra la seva voluntat un advocat d’ofici perquè el representi en previsió que no es presenti a la vista oral. Costa va recórrer contra aquesta decisió, perquè ell, com a advocat, es pot representar a si mateix i així ho vol fer. Però el TSJC, amb la connivència del Col·legi d’Advocats de Barcelona, ha insistit a designar-li aquest advocat, que és el lletrat Antoni Fitó.

“La decisió de l’ICAB de designar un advocat d’ofici per complir el requeriment del TSJC, no només està vulnerant el dret de defensa de l’acusat, que ha manifestat que es defensarà ell mateix, sinó que trasllada a l’advocat designat d’ofici una responsabilitat que no li pertoca, en haver de decidir entre fer d’advocat d’en Josep Costa –seguint la designació de l’ICAB i tal com pretén el TSJC–, o bé respectar el dret de defensa i el codi deontològic de la professió (atesa la voluntat d’en Josep de defensar-se a ell mateix)”, diu el manifest.

Els advocats signants consideren que el Col·legi, en compte de cedir a la pretensió del TSJC, havia d’haver donat empara a Costa com a lletrat. El cas és que el tribunal ha pres una decisió que afecta directament el dret de defensa de l’ex-vice-president del parlament tenint en compte la presumpció que no es presentarà al judici. El fet que hi hagi el precedent de la no-compareixença de Costa al TSJC en la declaració com a encausat perquè no reconeixia l’autoritat ni la legitimitat del tribunal no pot ser utilitzat ara com a pretext per a fer aquesta maniobra, segons Costa, perquè indica un prejudici del tribunal, un biaix que en palesa la manca d’imparcialitat.

“El nomenament preventiu d’un advocat d’ofici per al company Josep Costa, assumint que aquest incomplirà el seu deure de defensar-se en la causa per la qual serà jutjat, és una manca de respecte a la seva feina i a la professió (en particular, a professionals del torn d’ofici) i una vulneració del dret de la lliure elecció d’advocat reconeguda als tractats internacionals de drets humans. Qualsevol ciutadà té dret a escollir el seu advocat”, afegeixen els signants del manifest.

I acaben recordant la responsabilitat del Col·legi d’Advocats de Barcelona: “Els sotasignats denunciem la manca de diligència de l’ICAB en la vetlla i empara del dret de defensa d’un company que ha decidit autodefensar-se en la seva causa i lamentem que una institució del dret tan important com l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona hagi renunciat a la defensa dels seus professionals per complir primer un requeriment judicial injust i injustificable. La defensa dels col·legiats i els seus drets està per sobre de lleialtats institucionals mal enteses.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any