Adrià Revert: “És molt perillós: hi haurà tempestes seques i temperatures per damunt dels 40 graus”

  • Entrevista al meteoròleg d'À Punt sobre la calorada intensa que afectarà especialment el País Valencià

VilaWeb
Fotografia d'arxiu d'Adrià Revert, meteoròleg d'À Punt.
Arnau Lleonart
12.08.2022 - 18:42
Actualització: 12.08.2022 - 18:43

L’estiu del 2022 és excepcionalment calorós, i aquest cap de setmana encara ho serà més. La previsió és que gran part del país arribi als 40 graus, una temperatura que fins no fa pas tant era excepcional. Però l’excepcionalitat s’ha normalitzat i els pics són encara més alts. Tot el país sofrirà la calor –amb temperatures màximes per sobre dels 40 graus a Ponent i l’interior de les Terres de l’Ebre–, però serà especialment dura al País Valencià. N’hem parlat per telèfon amb Adrià Revert, meteoròleg d’À Punt, per fer una valoració ràpida de què ens espera les hores vinents.

Què passarà aquest cap de setmana?
—Tindrem el cap de setmana més càlid de tot l’estiu. Seran les temperatures més altes de l’estiu al País Valencià, i ja veurem si també seran de les més càlides des que hi ha registres. És una calor causada per l’arribada d’un tàlveg –que és com una xicoteta DANA– a l’oest de la península Ibèrica, davant les costes de Galícia, que ha bombat l’aire càlid cap a la zona mediterrània. La particularitat és que en moltes comarques del País Valencià bufarà vent de ponent, que baixa de l’interior i recalfa tot el litoral mediterrani, de Girona a Màlaga. No serà uniforme a tot el País Valencià; uns dies seran més forts a certes comarques i uns altres de manera més general, però tindrem uns quants dies consecutius amb vent de ponent que dispararà el termòmetre per damunt dels 43 graus i 44, i ja veurem si un poc més i tot. Probablement, s’arribe als 45 graus. De fet, a les 15.00, ja s’han registrat valors de quasi 44 graus en punts de la Costera i la Ribera Alta. Fa molta calor i este cap de setmana en pot fer més.

Les comarques centrals valencianes és on farà més calor?
—Sí, habitualment comarques com la Costera, la Vall d’Albaida, la Safor, la Ribera Alta, la Canal de Navarrés ja són les més càlides. Hui fa especialment calor en eixa zona, però demà i diumenge els 40 graus poden arribar a comarques on no és tan habitual. Eixe vent de ponent, que hui està concentrat en este sector de les comarques centrals, també bufarà en altres comarques i dispararà molt el termòmetre. Dubtem si la nuvolositat que tindrem demà podria frenar un poc l’ascens del termòmetre. Però, vaja, és molt probable que moltes comarques superen els 40 graus i, puntualment, es podria arribar als 45.

També hi ha previsió de tempestes?
—Esta vesprada podríem tenir alguna tempesta, especialment a l’interior, però sobretot se n’esperen demà. Podem tindre tempestes a l’interior a partir del migdia, però seran més probables avançada la vesprada. La peculiaritat és que seran tempestes seques, deixaran poca aigua, però vindran acompanyades de molts llamps i possibles ratxes fortes de vent. La situació és molt perillosa, a més de tindre valors de temperatura per damunt dels 40 graus i humitats molt baixes, tindrem tempestes seques.

El risc d’incendi és altíssim.
—És extrem.

Les tempestes no afavoriran una baixada de la temperatura?
—Mentre estiguen a mig ras o hi haja alguns núvols, farà molta calor. Però en el moment que les tempestes apareguen sí que pot baixar la temperatura una estona. Hi ha un altre punt a tenir en compte, i és que estes tempestes poden generar esclafits secs, que són corrents d’aire que baixen del núvol molt calents i de manera molt violenta. Les tempestes poden arribar a zones de la costa on bufe la brisa i que, de colp, el vent canvie a ponent. Tindríem ratxes molt fortes i es dispararia molt la temperatura a llocs on inicialment pareixeria que no pujava tant el termòmetre. Hi ha incertesa.

Aquest pic de temperatura tan pronunciat ha estat una sorpresa, perquè teníem al cap que la setmana vinent s’acabaria la calor excepcional de les darreres setmanes.
—Realment, la setmana que ve baixarà la temperatura, passa que arriba a la península Ibèrica per l’oest una massa d’aire més freda i espenta la massa d’aire càlida del centre de la península cap a l’est. A partir de dilluns i dimarts els termòmetres baixaran, però ara es disparen abans de baixar. La setmana vinent continuarà fent calor, però ja no serà açò. Sobretot, a partir de dimarts.

A Twitter heu comentat que la temperatura de la mar ja és com la del Carib.
—Tenim un estiu excepcional. No només ací, a mig Europa. Al País Valencià hem tingut el juny més càlid des que hi ha registres, el segon juliol més càlid, només per darrere del del 2015, i la primera quinzena d’agost també serà la més càlida. Hem tingut la persistència d’un anticicló i d’una massa d’aire molt càlida, sobretot a la Mediterrània occidental. En tota esta zona –les Balears, la costa del País Valencià i de Catalunya, la costa italiana, el nord d’Àfrica…– la mar està molt més calenta del que tocaria. Ahir la boia de València va arribar a 29,94 graus.

És moltíssim.
—És una barbaritat. Des que hi ha registres no s’havia arribat mai a un valor tan alt. De fet, les boies de les Balears han arribat a superar els 30 graus. És una anomalia molt gran.

Tenir una mar tan calenta ens portarà tempestes intenses a la tardor?
—No ho podem saber. És veritat que tindre la mar molt calenta és un ingredient per a tindre pluges torrencials, però si no hi ha una situació propícia amb altres elements, per molt que la mar estiga molt calenta, no tindrem pluges torrencials. Al final, és un ingredient més. Si tenim totes les peces configurades per a tindre una situació de pluges torrencials i la mar està molt calenta, és gasolina per a tindre eixes pluges.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor