Tretze detinguts en l’operació contra el presumpte sobrecost de la Sagrera

  • Adif va presentar una denúncia després de detectar diferències substancials entre l'obra certificada com a realitzada i la que es va executar

VilaWeb
ACN
28.06.2016 - 20:59
Actualització: 28.06.2016 - 21:24

La Guàrdia Civil ha detingut tretze persones en l’operació iniciada a primera hora d’aquest dimarts al matí contra el presumpte sobrecost de 82 milions d’euros a les obres de La Sagrera, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), malgrat que la Fiscalia havia xifrat les detencions en catorze. La investigació la dirigeix el jutjat d’instrucció 26 de Barcelona. El TSJC ha informat que han acabat els registres previstos per a aquest dimarts i que dels tretze detinguts, set seran posats a disposició de la magistrada. La resta seran citats més endavant. La causa està oberta per malversació i falsedat documental, sense perjudici de qualificacions posteriors, segons s’indica des del TSJC.

La investigació es va iniciar el novembre del 2014 després de rebre una denúncia presentada pel president d’Adif en detectar dobles mesuraments que reflectien diferències substancials entre l’obra certificada com a realitzada i la que en realitat s’hauria executat, segons fonts de la Fiscalia Anticorrupció. Concretament, la denúncia d’Adif feia referència a la construcció dels accessos a l’Estació de la Sagrera, a l’estructura de l’estació i a la construcció de la plataforma de la línia d’alta velocitat en el sector de Sant Andreu el tram La Sagrera-Nus de la Trinitat.

En el marc de l’operació s’han registrat quinze domicilis, tant particulars com seus professionals dels ens públics i privats que participen en les obres, a Barcelona i a Madrid. La investigació es va iniciar el novembre del 2014 després que la Fiscalia Anticorrupció donés credibilitat a la denúncia d’Adif. Va detectar, a més, un projecte complementari a una de les adjudicacions en què les quantitats haurien estat inflades. Segons la Fiscalia Anticorrupció, els indicis apunten que en la trama no només hi haurien participat funcionaris directament relacionats amb les obres sinó també treballadors d’empreses encarregades de l’auxili tècnic a les anteriors, a més de personal directiu de les empreses contractistes que s’haurien beneficiat del desviament de diners públics.

Per a la Fiscalia hi ha sòlids indicis que el falsejament de les certificacions de l’obra responia a la intenció d’afavorir indegudament a les empreses contractistes, que haurien rebut quantitats molt superiors a les que hagués correspost i que s’haurien emès de forma reiterada i intencional successives certificacions d’obra amb uns imports molt superiors als treballs realitzats per les empreses contractistes.

En un comunicat, Adif ha explicat que el 2013 es va posar en marxa un paquet de mesures de control, entre les que hi havia la creació de la Direcció d’Auditoria Interna amb l’objectiu de millorar els sistemes de gestió i contractació a l’ens d’infraestructures ferroviàries. També, ha comentat com el president d’Adif, Julio Gómez-Pomar, va informar al consell d’administració de la societat Barcelona Sagrera Alta Velocitat el passat 7 de juny que les obres s’havien aturat perquè s’havien detectat totes aquestes irregularitats.

El maig del 2014, la Guàrdia Civil ja va detenir una desena de persones per la seva presumpta implicació en malversació de fons en les obres de construcció en el tren d’alta velocitat en un tram de La Sagrera, i en què s’hi van implicar membres d’Adif i de la constructora Corsan Corviam, ara integrada a Isolux Corsan. Aleshores, la Fiscalia Anticorrupció sospitava que s’hauria comès un frau de 6 milions d’euros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any