El ple del Tribunal Constitucional espanyol (TC) ha acordat per unanimitat d’admetre a tràmit el recurs d’inconstitucionalitat que el govern espanyol va presentar contra la creació de la comissió d’investigació al Parlament de Catalunya sobre la monarquia espanyola, segons que ha pogut confirmar l’ACN. Això implica la suspensió automàtica de l’acord, perquè l’executiu de Pedro Sánchez ha reclamat que s’apliqui l’article 161.2 de la constitució que deixa sense efecte qualsevol llei, acord o normativa autonòmica impugnada per l’estat.

Ara el TC té cinc mesos –prorrogables– per a adoptar una decisió sobre el fons de la qüestió, i les parts tenen deu dies per a presentar-hi al·legacions.

L’executiu espanyol considera que la cambra catalana va més enllà de les seves competències perquè crea una comissió per investigar activitats ‘delictives’ o ‘irregulars’ de persones vinculades a la família reial espanyola. ‘Aquest govern no pot acceptar que sense cap competència es provi d’investigar el cap de l’estat per part d’un parlament autonòmic’, va dir la vice-presidenta de l’executiu, Carmen Calvo, el 15 de març, quan el consell de ministres havia aprovat la interposició del recurs.

L’executiu espanyol va actuar després de sol·licitar l’informe preceptiu –però no vinculant– del Consell d’Estat sobre el recurs. En aquesta ocasió el Consell d’Estat espanyol va emetre un dictamen favorable, contràriament a allò que havia fet quan l’executiu li havia demanat l’opinió per presentar el recurs contra la declaració de reprovació a Felipe VI per part de la cambra. La Moncloa addueix que va presentar el recurs pels mateixos motius en què ho ha fet en dues ocasions anteriors, quan va dur també al Constitucional una moció que refermava la declaració de novembre del 2015.

Segons el TC, l’advocat de l’estat considera que la resolució impugnada ‘pot vulnerar’ l’estatut i el reglament del parlament pel fet que ‘l’objecte de la comissió d’investigació ultrapassa l’àmbit institucional i competencial propi de la comunitat autònoma’. Afegeix que també s’infringiria el principi d’inviolabilitat del cap de l’estat.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb