L’acord de Compromís amb Sumar: cap de llista a València i veu pròpia a Madrid

  • L'executiva ha aprovat de manera gairebé unànime l'acord i l'ha remès a Més-Compromís, Iniciativa del Poble Valencià i Verds Equo

VilaWeb
Redacció
09.06.2023 - 10:43
Actualització: 09.06.2023 - 17:16

Compromís i Sumar han tancat un acord per anar plegats a les eleccions espanyoles del 23 de juliol. L’executiva de la coalició valencianista ho ha aprovat de manera gairebé unànime, segons que han explicat els portaveus Àgueda Micó i Alberto Ibáñez. Més-Compromís, Iniciativa del Poble Valencià i Verds Equo ja l’han avalat definitivament, amb un 90% del suport, un 82,83% i un 100%, respectivament.

“Som en un moment en què és fonamental de col·laborar per crear espais que vagin més enllà del bipartidisme i contra la dreta reaccionària que vol limitar els nostres drets”, ha dit Micó. La portaveu ha valorat positivament l’acord i ha dit que faria possible un govern a l’estat espanyol que defensés els interessos dels valencians i de la majoria social. Per la seva banda, Ibáñez ha destacat que l’aliança amb Sumar pretenia interpel·lar l’electorat més enllà del tradicional de Compromís.

Els detalls de l’acord

El partit de Yolanda Díaz ha acceptat algunes de les exigències de Compromís, que volia conservar la seva essència, tot i vincular-se a un projecte polític d’abast de l’estat espanyol, segons que publica À Punt. A les butlletes, la marca electoral serà Compromís-Sumar: Sumem per Guanyar. L’acord també preveu que si treuen cinc diputats puguin constituir un grup propi. En cas contrari, els valencianistes tindran veu i agenda pròpia dins el grup de Sumar.

Sobre el repartiment de les llistes, Compromís designarà el primer i el segon lloc per València al congrés espanyol –en unes primàries que es faran la setmana vinent. Ni Micó, ni Ibáñez s’han volgut posicionar sobre si Mónica Oltra hauria de ser l’encarregada d’encapçalar aquesta candidatura.

A Alacant, Sumar tindrà el primer lloc i el tercer, mentre que el dos i el quatre seran de Compromís. En el cas de Castelló, el cap de llista serà una persona de consens de totes dues formacions, mentre que el dos el triarà Compromís. Al senat, el cap de llista per València serà de Sumar i els d’Alacant i Castelló de Compromís.

Les dificultats al País Valencià

L’acord electoral al País Valencià ha estat un dels més complicats per a Sumar, tenint en compte que Podem ha acusat Compromís de vetar-los. Un extrem que la formació valencianista ha negat. De fet, ahir, el partit de Ione Belarra va proposar una alternativa que preveia un pacte arreu de l’estat espanyol amb Sumar excepte al País Valencià, on Podem es volia presentar amb una marca pròpia. La formació de Yolanda Díaz va descartar l’oferiment. D’una altra banda, dins Compromís també hi ha hagut debat perquè Bloc i País s’ha mostrat reticent a lligar-se a Sumar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any