nanorobots

Un equip científic de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) ha aconseguit crear nanorobots que incorporen anticossos i que es propulsen de manera autònoma per atacar cèl·lules cancerígenes a la bufeta.

Els nanorobots, capaços de nedar tant en orina simulada com real, s’activen perquè l’enzim ureasa que tenen a la seva superfície reacciona quan entra en contacte amb la urea, present a la bufeta en elevades concentracions, segons ha explicat l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) en un comunicat.

Fins ara els nanorobots han estat provats en cultius 3D in vitro, uns esferoides de càncer de bufeta que imiten entorns de tumors reals i en els quals les cèl·lules atacaven les cèl·lules de càncer amb els anticossos anti-FGFR3 i cadenes PEG a la seva superfície exterior.

Amb la incorporació dels anticossos, els nanorobots han estat capaços d’ancorar-se específicament a les cèl·lules cancerígenes, introduir-se a l’interior de l’esferoide de càncer de bufeta i inhibir la via de senyalització del factor de creixement del fibroblast, suprimint, així, el creixement tumoral.

El cap de la investigació, publicada en la revista ACS Nano, és el professor d’investigació ICREA a l’IBEC Samuel Sánchez, que ha plantejat que la supressió de cèl·lules cancerígenes a la bufeta podria sorgir de la producció local d’amoníac i l’efecte terapèutic de l’anti-FGFR3′.

L’estudiant de doctorat a l’IBEC i primera autora de l’article Ana Hortelaü ha destacat que ‘uturs estudis que utilitzin nanomotors modificats amb anticossos que transportin agents de contrast per a imatge mèdica podran obrir vies que millorin l’eficiència en el diagnòstic i el tractament del càncer’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb