El ple de la sala tercera del Tribunal Suprem espanyol no ha arribat a cap acord sobre l’impost de les hipoteques. Després de vuit hores de deliberació, els vint-i-vuit magistrats el ple s’ha dissolt sense haver decidit res i es reprendrà demà a les 10.00. Sobre la taula, tenen tres recursos per resoldre i que han de servir per a fixar quina doctrina donen per bona: la del febrer, en què el Suprem establia que l’impost el pagava el client, o la de l’octubre, segons la qual el paga el banc. En cas d’avalar la doctrina fixada a l’octubre (amb tres sentències que canviaven el criteri), hauran de perfilar alguns aspectes, com ara la retroactivitat de la mesura i també davant de qui s’ha de reclamar l’impost.

La decisió de l’octubre va trasbalsar la banca, i els sis bancs espanyols de l’Íbex 35 van perdre més de 5.300 milions d’euros a la borsa aquell mateix dia. No havien passat ni vint-i-quatre hores que el president de la sala tercera, Luis María Díez-Picazo, va emetre un comunicat en què anunciava que s’aturava l’aplicació d’aquestes sentències i portava la decisió al ple. Reconeixia que ho feia perquè la sentència era un ‘tomb radical’ en la jurisprudència i tenia una ‘enorme repercussió econòmica i social’.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb