A l’associacionisme li cal una llei del voluntariat?

VilaWeb
Redacció
30.10.2015 - 06:00

Darrerament es van fent tot un seguit de presentacions de la nova Llei del Voluntariat de Catalunya. Tot i que l’ENS ha fet pública en diferents espais i àmbits la seva oposició global i la seva valoració crítica de l’esmentada llei, considerem positiu recordar algunes de les argumentacions i el posicionament global.
Per iniciativa del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya en aquests darrers anys ha estat elaborada la nova Llei del Voluntariat de Catalunya. Aquesta iniciativa sorgí des del sector del voluntariat social atès que, si no s’elaborava, les activitats dutes a terme per aquestes entitats estarien regulades per la llei estatal. La redacció de la Llei recaigué en el Consell de l’Associacionisme i Voluntariat de Catalunya, amb una majoria d’entitats del sector social.

Però com que el Departament de Benestar Social i Família inclou també dins de les seves línies d’actuació l’associacionisme, la redacció d’aquesta llei afecta inicialment no sols el voluntariat sinó també l’associacionisme.

La figura del voluntari, entès com a persona que desenvolupa una acció sense remuneració orientada bàsicament a donar un servei de suport, ajut o solidaritat envers altri, per regla general no és dóna en el món de l’associacionisme cultural.

Històricament l’associacionisme cultural neix de la iniciativa de la societat civil, que necessita donar respostes concretes a la seva situació. Durant la segona meitat del segle XIX neixen tot un seguit d’iniciatives d’ajut mutu, cooperatives, escoles populars, caixes de resistència i de solidaritat… Aquesta activitat es pot veure amb la creació d’ateneus, societats corals o les futures caixes d’estalvis. A mesura que l’Estat assumia alguns d’aquests serveis (ensenyament, seguretat social…), les entitats es concentraven en els aspectes més de caràcter cultural i cívic, els quals han perdurat fins al dia d’avui. Nogensmenys abans i ara els destinataris de l’acció social i cultural eren els mateixos promotors i no pas terceres persones desvinculades de les entitats, com passa actualment amb les entitats del Tercer Sector Social.

Llegeix l’article sencer a Tornaveu, fent clic aquí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any