Autònoms amb un pam de nas… i Europa s’enfonsa

  • És la tempesta perfecta? Només ho dirà la durada de la situació actual...

Jordi Goula
24.03.2020 - 21:55
VilaWeb

El govern espanyol ha dit no a l’ajornament d’imposts i a la bonificació de quotes d’autònoms, que s’han quedat amb un pam de nas i amb l’angoixa pels núvols. També ha explicat la lletra petita dels avals que havia promès. De moment, els 100.000 milions seran 20.000 a repartir tants a tants entre pimes i grans empreses, amb un percentatge del 80% avalat per a les pimes, que és el que demanava la banca per obrir l’aixeta. Diuen que, segons com funcioni, continuaran amb el mateix sistema o el canviaran i que quan s’acabin els 20.000 milions en vindran més. Ara veurem si els bancs fan allò que van prometre. A la tarda l’AEB ha publicat una nota en què deia: ‘Els bancs reafirmen el seu compromís de garantir liquiditat i crèdit a empreses i autònoms davant la crisi.’ Temps al temps!

Però a mi em sembla que la notícia més important d’avui ens ha vingut de fora, per la via del PMI, l’índex de directors de compres, que ha fet un avançament per al mes de març a la zona euro. Això ja no són previsions, són realitats i sensacions viscudes dins les empreses. Segons les dades preliminars publicades, l’activitat empresarial ha tingut una caiguda sense precedents al març, a mesura que s’ha intensificat la pandèmia. Amb 31,4 punts al març, l’índex s’ha desplomat des dels 51,6 del febrer i indica la caiguda mensual més gran de l’activitat des que es van començar a aplegar dades, el juliol del 1998. La mínima anterior havia estat la del febrer del 2009, quan l’índex va marcar 36,2. Recordem que si l’índex va per sota de 50, vol dir que les coses no van bé.

Com era previsible, els serveis se n’han ressentit especialment, sobretot als sectors orientats al consumidor, com ara els viatges, el turisme, el comerç, els hotels, els restaurants… L’índex d’activitat comercial del sector ha baixat més de 24 punts i ha superat de molt la mínima anterior de l’enquesta, registrada el febrer del 2009. Al sector manufacturer s’ha observat una caiguda no tan forta, tot i que també molt intensa, de la producció. L’indicador registra la contracció mensual més gran d’ençà de l’abril del 2009. Preocupa molt que els volums de comandes s’hagin reduït amb una intensitat no coneguda fins ara, fet vinculat, en part, amb una caiguda rècord de comandes exteriors, a mesura que els fluxos comercials transfronterers s’han anat paralitzant. Una reducció rècord de la demanda de serveis, doncs, ha anat acompanyada de la caiguda més intensa de les comandes de productes d’ençà de l’abril del 2009.

És la tempesta perfecta? Tan sols ho dirà la durada de la situació actual… Avui les borses han pujat fort, en veient que a la Xina ja s’albiren brots verds. La borsa sempre avança esdeveniments. Ah!, i si les autoritats sanitàries ens avisaven que aquesta setmana seria la pitjor en el seu terreny, en l’economia ens hem de preparar també per a rebre un xàfec molt fort de mals resultats, alguns dels quals poden ser espectaculars. Només ens resta esperar que no es malmeti gaire el teixit empresarial –protegim les empreses!– i que quan s’acabi el malson es pugui reprendre la marxa amb celeritat…

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any