Conéixer els indrets predilectes de Josep Pla fent ruta a Llofriu

  • La Fundació Josep Pla organitza un acte gastronòmic i de senderisme per acostar la figura del que va fer de l'Empordà el seu bressol i refugi

VilaWeb
Redacció
19.06.2016 - 02:00
Actualització: 19.06.2016 - 12:22

‘Com que visc habitualment a l’Empordà Petit, a Palafrugell i concretament en una parròquia d’aquesta vila anomenada Llofriu, és natural que gairebé tots els meus viatges comencin per aquest rodal que té espais de paisatge tan bells i des del punt de vista de la meva existència tan inseparables del meu esperit.’  Aquest paisatge és el que ens vol mostrar  la Fundació Josep Pla , que ha ideat quatre itineraris pels llocs més significatius de la biografia planiana. Avui és el torn de LLofriu amb la ruta El rerepaís i un menú especial de cuina tradicional.

En primer lloc es visita la Fundació Josep Pla  on es presenten els objectius de l’entitat i la documentació que acull. A continuació es pot veure l’audiovisual de presentació Josep Pla, viatger de Leopold Pomés. La ruta continua a  Llofriu on es fauna passejada des del casc antic fins a la Barceloneta. El recorregut passa pel carrer del Ramal, el carrer del Puig Montoriol i el veïnat de Roma. La ruta s’acaba a la Barceloneta, on descobrirem els llocs que antigament hi havia hagut l’hostal, la barberia i la ferreria.

Encara que es pot fer per lliure seguint les indicacions de la Carpeta Ruta Josep Pla, disponible a la fundació, la ruta El rerepaís té per guia la rapsoda, Anna Maluquer. La presència de Maluquer i el seu coneixement de la literatura catalana acosta els espais testimonis de la creació de Pla amb un valor afegit: la interpretació.

La Fundació seguint la filosofia de Pla: ‘ l’única cuina realment viable és la basada en una limitada i estricta geografia’ organitza un dinar tradicional al restaurant Sala Gran. El menú consta d’esqueixada de bacallà o amanida de formatge fresc amb poma i ametlles, arròs empordanés o cuixa d’ànec guisada amb peres, i confitura amb peres, iogurt de l’Empordà i xocolata blanca.

Les altres rutes de Pla

La Ruta Josep Pla és un itinerari turístic-cultural que la fundació va dissenyar per tal de donar a conéixer diversos llocs significativament planians del municipi de Palafrugell.

Palafrugell, peix fregit: recorre els carrers de Palafrugell amb més relleu en Josep Pla.

Aigua de mar: va a Calella amb cotxe, passa pel Port Bo, pel Canadell i pel camí de ronda fins a Llafranc.

> La llibertat: una caminada per Sant Sebastià i Tamariu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any