Cinc anys de carrera amb un de pràctiques, entre les propostes per millorar la formació del professorat

El programa de Millora i Innovació de la Formació de Mestres (MIF) obre el debat entre universitats i agents perquè modificar l'accés a l'exercici docent

VilaWeb
ACN
15.12.2016 - 14:52
Actualització: 15.12.2016 - 15:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El programa de Millora i Innovació de la Formació de Mestres (MIF) proposa allargar els estudis de magisteri fins als 5 anys, és a dir, amb 300 crèdits, incloent un màster i un any sencer de residència intensiva en un centre escolar. És una de les mesures que preveu un document que s’ha començat a debatre entre els agents implicats per buscar la manera de modificar i millorar la formació dels docents. El director del MIF, Miquel Martínez, ha reconegut que el consens per aplicar aquests canvis existeix però que caldran modificacions legals, d’àmbit estatal, i que per tant, són projeccions a mitjà termini, que es podria allargar entre 3 i 4 anys.

Martínez ha explicat que fa dos anys que es treballa en aquest document i confia que d’aquí a pocs mesos es pugui anunciar l’acord definitiu que obrirà la porta a allargar els estudis de magisteri. La proposta inicial és que, independentment de la fórmula, els futurs mestres facin un grau i un màster (3+2 o 4+1), ja que Martínez destaca que amb un màster, els estudiants adquireixen competències més potents. A més, d’aquests anys d’estudiants, els futurs mestres haurien d’intensificar el període de pràctiques. En aquest sentit, seria un any de residència intensiva en un centre escolar. A més, però, el mateix programa vol debatre sobre la necessitat d’acompanyar els docents en els primers anys d’exercici.

Per fer possibles aquests canvis però, a banda del consens i l’acord entre els agents implicats, caldrà modificar la legislació actual, alguna d’àmbit estatal, com és la durada dels estudis de magisteri. Per aquest motiu, Martínez posa un termini de com a mínim 3 anys perquè aquests possibles canvis puguin ser aplicables. Des del MIF ja s’han impulsat alguns canvis, com per exemple, la prova específica que per primera vegada es farà aquest any per entrar als estudis de magisteri.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes