Trenta llibres sobre vi, cuina i món rural per a regalar aquestes festes

  • Guies vinícoles, receptaris, obres de ficció, llibres al voltant del món rural i la natura

VilaWeb
Montserrat Serra
11.12.2021 - 21:50
Actualització: 13.12.2021 - 08:09

Us oferim una selecció de llibres de vins i menges que s’han editat enguany, la majoria publicats del maig al desembre, després de Sant Jordi. Guies vinícoles, receptaris de cuina, obres de ficció al voltant del vi i llibres vinculats al món rural i la natura, per a regalar aquestes festes.

GUIES DE VINS I DENOMINACIONS D’ORIGEN

La Guia de Vins de Catalunya i el Rosselló 2022
Jordi Alcover i Sílvia Naranjo
Editorial La Subversiva Lectura
Catorzena edició d’aquesta guia anual de vins catalans, impulsada i escrita per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo, que inclou també una petita part de vins del Rosselló. Enguany, un jurat qualificat ha tastat a cegues i ha puntuat 1.258 vins de 220 cellers. Els tres vins més ben puntuats de la guia 2022 són tres escumosos de Corpinnat, tots tres amb una puntuació de 9,86: Enoteca Gramona Brut Nature 2006, de Gramona; Turó d’en Mota 2007, de Recaredo; i Sabaté i Coca Reserva Familiar 2012, de Sabaté i Coca.

Guia Romero dels grans vins a petits preus 2022
Lluís Romero
Cossetània Edicions
Com en el cas de les obres d’art, al món del vi, el valor i el preu no són la mateixa cosa. És per això que la guia de Lluís Romero és útil: ofereix una selecció de més de 500 vins catalans de qualitat (alguns de gran qualitat) amb un preu inferior a 15 €. Perquè el Principat és un territori vinícola privilegiat per al cultiu de la vinya i fa dos mil anys que elabora vi, que vol dir que en té una tradició i uns coneixements adquirits.

Guia d’enoturisme de la Conca de Barberà
Lluís Tolosa i Nico Planell
Tolosa Wine Books
Després de les guies de denominacions d’origen com ara el Penedès, Alella, el Pla de Bages i l’Empordà, l’autor s’endinsa en la idiosincràsia vinícola de la Conca de Barberà. Parla de setanta-tres llocs per a gaudir del turisme del vi i recomana 160 vins i caves d’aquest territori marcat per la varietat de raïm trepat.

Catalunya, terra de vins. Les DO
Diversos autors
Edicions i propostes cultuals Andana
Impulsat per l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), el llibre proposa un recorregut per les dotze denominacions d’origen catalanes, cadascuna explicada per un periodista vinícola o divulgador que coneix el territori. Signa el pròleg el sommelier Josep Roca i els autors dels texts són: Lluís Tolosa (Alella), Josep Sucarrats (Catalunya), Ramon Francàs (Cava), Josep Maria Sans Travé (Conca de Barberà), Rafa Gimena (Costers de Segre), Clara Antúnez (Empordà), Toni Orensanz (Montsant), Pep Antoni Roig (Penedès), Toni Massanés (Pla de Bages), Albert Martínez López-Amor (Priorat), Esteve Giralt (Tarragona) i Eva Vicens (Terra Alta). El llibre vol ser una eina de coneixement en un moment en què l’interès i el consum de vi català no deixa d’augmentar.

PROPOSTES VINÍCOLES LITERÀRIES

Alcohols
Guillaume Apollinaire
Traducció d’Andreu Gomila
Labreu Edicions
Acaba de sortir dins la col·lecció Alabatre de poesia aquest títol que és un clàssic i que Andreu Gomila retrata com una simfonia poètica polifònica que explora un munt d’àmbits lírics, del vers lliure a l’elegia, de la familiaritat paisatgística renana a l’experimentació, però també el tractament de l’amor i els desenganys i frustracions, que Apollinaire viu d’una manera molt intensa. Guillaume Apollinaire (Roma, 1880 – París, 1918), d’origen polonès, és un dels poetes més destacats de principi del segle XX, ferm promotor del cubisme, l’orfisme i precursor del surrealisme. Durant setze anys, Apollinaire es va dedicar a la construcció d’aquests Alcohols que es converteixen en una mena de recerca de la modernitat que juga amb la tradició i amb una voluntat de renovació formal de la seva poesia.

Vi i veritat
Natàlia Gisbert Abad
Edicions Bromera
Amb aquesta obra, la primera que escriu, l’autora ha guanyat el primer premi Ciutat d’Alcoi de novel·la Isabel-Clara Simó. Es tracta d’una novel·la negra ambientada en unes vinyes, a Alcoi, a Beniarrès, a Escòcia i a la ciutat de València. És el debut literari d’aquesta autora jove, que fa de pediatra a l’hospital de Sant Joan d’Alacant.

Vi generós
Italo Svevo
Traducció de Marina Laboreo
Editorial Comanegra
Aquest títol, per primera vegada traduït al català, de l’escriptor italià Italo Svevo (Trieste, 1861 – Motta di Livenza, 1928), aplega una selecció dels seus contes. Inclou un pròleg de Francesco Ardolino i un epíleg de Maria Callís Cabrera.

Banyuls, mon amour
Xavier Febrés
Vibop Edicions
Xavier Febrés ens ofereix una crònica sentimental de Banyuls, amb dades interessants i amenes que descriuen i aprofundeixen en aquesta localitat vinícola del Rosselló, on es fan alguns dels vins naturalment dolços més celebrats del món i on va néixer el gran escultor Aristides Maillol. L’autor, un home de sentits, un gastrònom, ens proposa de trepitjar i olorar aquest paisatge de bellesa sòbria, de suaus turons i de vinyes en terrasses de cara al mar, tot arribant-hi pel coll de Banyuls, una ruta poc transitada i plena d’encant (tot i que actualment és tancada).

La vinya de Joseph Beuys
Jordi Boldú
Vibop Edicions
Joseph Beuys (Krefeld, 1921 – Düsseldorf, 1986) és l’artista que va dir que “tot ésser humà és un artista”, potser perquè ara puguem imaginar també que “tota ampolla de vi és una obra d’art”. Aquesta plaqueta vol ser un convit a descobrir, o redescobrir, l’obra de Beuys més tocada per la vinya i el vi, dins el projecte “Difesa della natura”. També vol ser una possible resposta a la pregunta de si ell va ser el primer artista que va defensar que l’elaboració d’un vi podia ser una obra d’art o potser només un altre camí de transformació de l’amor i del temps.

El setembre i la nit
Maica Rafecas
Labreu Edicions
Primera novel·la d’aquesta escriptora de Llorenç del Penedès, que ambienta la trama en aquest Penedès vinícola marcat per la construcció de polígons industrials a costa d’arrencar vinya. L’obra, que no vol deixar de ser literatura i que en l’estil es nota que Rafecas prové de la poesia, planteja alguns dels grans temes del món rural i del país sobre els quals la història assenyala i en té una posició crítica: l’especulació urbanística, la destrucció de conreus de vinya, l’abandó de la terra, la manca de pagesos joves…

Aliment
Martí Sales
Club Editor
Aquesta és una obra que l’autor va començar a cuinar fa cinc anys, que conté gèneres i recursos diversos, que és un viatge cap als records i vivències seves i de la família i els amics; on habiten les rondalles i les històries curioses, on caben la poesia, la cançó, l’epistolari. El llibre està estructurat com un abecedari. A l’encapçalament cada lletra hi ha un dibuix (hi han intervingut dinou dibuixants) i li segueix un text, que pot ser llarg o curt, en prosa o en vers.

Slow West. Crònica d’una ruta americana
Vicent Chilet
Llibres de la Drassana
Vicent Chilet és periodista esportiu al diari Levante. Aquest és el seu primer llibre, un viatge per la costa del Pacífic dels Estats Units, que ha canviat el ritme frenètic de la febre de l’or pels plaers de la vida lenta. Chilet ens relata des de la rebel·lia d’una cooperativa comarcal de formatges enfront de potents multinacionals, fins a la resistència contra el pas del temps dels màgics cinemes de Coos Bay i Arcata, el poble més esquerrà de tot el país; des de la fascinació de les milenàries sequoies, passant pel coent esnobisme de certes butxaques emergents a Napa i Sonoma Valley, fins a tastar el millor espresso de San Francisco, al refugi preferit dels escriptors de la generació beat.

RECEPTARIS

Història de la cuina catalana i occitana.
El peix, el marisc, els cefalòpodes
Vicent Marqués
Edicions Sidillà
Aquest projecte és enciclopèdic. L’autor explica la història de la cuina tradicional dels Països Catalans i Occitània mitjançant els seus plats. Conté documentació històrica, receptes, les denominacions del plat als diferents territoris i els dialectalismes que també hi ha de cada plat. És una feina ingent que Vicent Marqués va començar fa quaranta anys i que ha fet tot sol. Edicions Sidillà ha cregut en el projecte i ara publica el volum que fa quatre, dels deu que contindrà. Són gairebé nou-centes, pàgines en aquest cas, dedicades al peix, el marisc i els cefalòpodes (sípies, calamars i pops). Hi és tot.

Història de la cuina i l’alimentació a les Illes Balears
Josep A. Tur Marí
El Gall Editor
Aquest llibre és una mirada personal de l’autor als esdeveniments històrics que han anat succeint a les Illes Balears i com aquests fets han marcat i definit la nostra manera de menjar i de cuinar.

La cuina d’Eivissa i Formentera
Jaume Fàbrega
El Gall Editor
La cuina d’Eivissa i Formentera, per si sola, es pot considerar una cuina nacional, diu el gastrònom. Té, com la de la resta de les illes, uns nobles títols històrics, perfectament documentada des de l’edat mitjana, amb un fons català, per l’origen dels seus repobladors, però obert a influxos i reminiscències semítiques (àrabs i jueves), italianes, occitanes i provençals, del País Valencià i més. Es fonamenta en un fons pagès i mariner, però també amb records medievals (flaó, salsa de Nadal…).

La millor cuina de Menorca
Josep Borràs i Damià Borràs
Viena Edicions
El cuiner Josep Borràs i el seu fill Damià (poeta, novel·lista, traductor i també gastrònom) ens conviden a seure a la taula de qualsevol cuina de l’illa per assaborir un centenar i mig de plats únics: de la caldera a l’oliago, de l’aguiat als frits, passant per les oranes, els cocs, els flaons i les formatjades i, per descomptat, la cèlebre maonesa. També recullen els plats més cèlebres de l’hotel Sevilla i del restaurant Rocamar, al port de Maó. Al primer, Josep Borràs es va formar. Del segon, en va ser el xef durant quaranta anys.

Receptes per compartir en família
Nandu Jubany i les il·lustracions d’Eudald Jubany
Edita La Família Jubany
El volum recull les vuitanta receptes que el cuiner Nandu Jubany va preparar durant la pandèmia a casa per a la família, que enregistrava i penjava a les xarxes. Un llibre que inclou les il·lustracions del seu fill gran i els codis QR que porten a les vídeo-receptes que van preparar durant el confinament i que ara s’han tornat a fer per a polir-les.

Arrossos i molt més. Cultura, història i receptes
Ximo Carrión
Llibres de la Drassana
El llibre conté noranta-dues receptes d’arrossos, però per sobre de tot és un manual per a superar-se en l’afició que al País Valencià es té a cuinar i menjar arròs. L’autor ho fa a partir de tres elements: les varietats d’arròs que s’adapten a cada elaboració, el brou amb què es cuina l’arròs i la incorporació de tècniques, com ara el liquat. Arrossos tradicionals, especials, de peix, de marisc, de carn, en paella, melosos, al forn… De la paella valenciana clàssica a l’arròs sec de Cochinita pibil.

Garrofa, delícia mediterrània
Clara Martín Riu i fotografies de Xana Calao
Pol·len Edicions
Trenta-cinc receptes per a fer del consum de la garrofa una alternativa per a una sobirania alimentària més dolça. A més de ser un aliment d’alta qualitat i proximitat, és de cultiu ètic i resilient al canvi climàtic.

El bacallà. Receptes, consells i història
Jaume Fàbrega
Editorial Farell
En aquest llibre trobareu un munt de receptes dels Països Catalans ben explicades i documentades, pas a pas, al costat de les que ens han proporcionat els portuguesos i els bascs i els altres països del món on es menja bacallà. I amb informacions addicionals sobre l’origen i la història de la recepta, variants, etc. També coneixereu allò que cal saber sobre aquest peix salat: on es pesca i com es tracta, com cal escollir-lo, remullar-lo i cuinar-lo. Bullit, a la brasa, fregit, guisat, cru, marinat, hi trobarem receptes per a tots els paladars i ocasions, per tal que els secrets de la seva cuina no se’ns resisteixin.

Essències. Cuina i sentiments
Mariona Quadrada i il·lustracions d’Adela Blasi
Edicions Sidillà
Aquest llibre és un viatge gastronòmic, íntim i personal, cap al coneixement del moment exacte, el com i el quan en què cada producte és en plenitud. Un llibre sobre la cuina, sobre gustos i emocions, que només es pot escriure després d’una llarga trajectòria vinculada a la cuina, com la de Mariona Quadrada.

El món rural. Cuina del cicle de l’any
Maria Estruch i les il·lustracions de Núria Puigdellívol
Editorial Farell
Al món rural, les menges s’adaptaven al temps i a la disponibilitat dels recursos, però també a la feina dels comensals. Els àpats anaven sempre lligats a les feines i les festes que marcaven el cicle de la vida: Nadal, Dijous Llarder i Quaresma, Pasqua, la transhumància, el segar i el batre, la festa major, la verema, Tots Sants… Era una cuina d’aprofitament, a foc lent, de xup-xup. El volum recull receptes de cada temporada i molts recursos culinaris: com fer conserves i confitures, com fer pa de pagès, com s’elaboraven els formatges, l’oli d’oliva, el vi, els embotits, etc.

Cuina a bord.
Alimentació, salut i sostenibilitat en les llargues travessies marítimes del segle XVIII
Vicente Ruiz García
Onada Edicions
Al segle XVIII, els queviures que s’embarcaven, a més de les habituals salaons, també contenien productes frescs i de temporada, animals vius per a consumir durant la travessia i conserves de carn, peix i verdura en oli i escabetx. S’empraven cítrics, cereals, hortalisses i llegums, amb l’oli d’oliva com a greix principal; el consum de peix fresc capturat a la travessia, l’all, la ceba i el pimentó roig. Amb tots aquests ingredients es va anar conformant una cuina rica i sostenible, plenament mediterrània.

Les millors receptes de bolets
Jean-Pierre Fombeur
amb fotografies d’Alain Gelberger i il·lustracions de Bernard Duhem
Cossetània Edicions
L’autor, metge i micòleg, ens proposa un llibre de micogastronomia amb una vuitantena de receptes. Detalla disset espècies diferents de bolets, amb les quals ens suggereix plats com ara el pollastre amb múrgoles, medalló de rap amb trompetes, cassoletes de caragols amb ceps, apagallums arrebossats, llengües de bou amb calamars… A més, dóna consells sobre com fer-ne una recol·lecció més acurada i, per descomptat, tots els secrets perquè cadascuna de les receptes sigui un èxit.

Sa i vegà des de l’esmorzar
Marta Castells
Viena Edicions
Marta Castells, professora de cuina natural i saludable, ha revisat els principals ingredients de l’esmorzar per adaptar-lo, d’una manera senzilla i imaginativa, a una dieta vegana. En aquest llibre trobareu un recull de receptes i propostes, saludables i de ràpida elaboració, per a preparar un bon esmorzar amb ingredients 100% vegetals, de fàcil digestió, per a arrencar el dia de manera saludable.

Cuina sana @MyHealthyBites
Gina Estapé
Cossetània Edicions
Gina Estapé és dietista-nutricionista. Alguns lectors la coneixeran perquè és l’autora del compte d’Instagram @myhealthybites. En aquest llibre ha recopilat vuitanta-set receptes fàcils i saboroses que tenen la peculiaritat que es troben al marge del gluten, els làctics i els sucres refinats. Hi trobaràs esmorzars dolços i salats, entrants, patés, sopes i cremes, amanides, plats principals i postres.

CUINA PER ALS PETITS DE CASA

Les delicioses aventures dels germans Roca
Joan, Josep i Jordi Roca
Il·lustracions de Laufer
Estrella Polar
Els germans Roca, del restaurant el Celler de Can Roca, proposen als infants unes primeres receptes per fer i tastar amb tota la família, que és una invitació a l’experiment i el gaudi. A partir de les experiències i vivències dels germans Roca, a cada capítol se suggereixen receptes amb tècniques i ingredients diversos, que permeten d’experimentar conceptes de ciència, tot coneixent petites píndoles de la història d’aquests personatges que han aixecat un dels millors restaurants del món.

SOBRE EL MÓN RURAL I L’EMERGÈNCIA CLIMÀTICA

De pastor a pastor
Joan Besalduch Mateu
Edicions 96
A partir de la lectura de l’obra de John Berger, Joan Besalduch fa dialogar les reflexions del pastor Enric Bono amb les de l’escriptor anglès, que va fer una immersió al món rural, en abandonar el Londres dels anys seixanta, on era un reputat divulgador i crític d’art, per a instal·lar-se al petit llogaret de Quincy, a l’Alta Savoia francesa, fins al final de la seva vida el 2017.

Estripar la terra
Contra les mentides del món rural
Pol Dunyó i Ruhí
Raig Verd
L’autor és pagès agro-ecològic de professió i vocació, autodidacte i treballa amb tracció animal i amb criteris de maneig holístic. A la manera d’un manifest, ens proposa de repensar com ens relacionem amb el temps, la terra i allò que hi produïm. També analitza les nostres formes de consum i el vincle amb l’estil de vida, mentre rebutja la sobreexplotació, la pressa i la violència contra la natura i contra nosaltres mateixos.

Cal que siguem masovers del món
Joandomènec Ros
Editorial Empúries
Aquests vint anys del nou segle, hem passat dʼuna certa indiferència respecte del canvi climàtic a declarar lʼemergència mundial pel clima. Aquest llibre de Joandomènec Ros pretén de fer-nos reflexionar, des de la divulgació científica, sobre alguns aspectes fonamentals, no tots prou coneguts, que afecten el medi. El títol vol ser un toc d’alerta: som estadants dʼaquest món, no pas els propietaris.

Caminar, una filosofia
Frédéric Gros
Traducció de Francesc Roma i Casanova
Cossetània Edicions
Aquest llibre intenta d’entendre la caminada com un acte filosòfic o una experiència espiritual. Per això fa servir grans figures històriques, filosòfiques i literàries per a les quals caminar era una disposició del pensament o una inspiració: Rimbaud i el desig de fugir, Nietzsche i la crida de les altures, Gandhi i la política de la resistència, sense oblidar Kant i les seves marxes quotidianes a Königsberg. També s’hi tracten les dimensions existencials i místiques del fet de caminar: l’eternitat, la solitud, el silenci, la lentitud, l’energia, la llibertat… L’autor no es descuida de descriure’n les dimensions culturals: la peregrinació, el vagabundejar erràtic, la passejada.

Quan els pobles no tenien nom
Miquel Martín i Serra
Edicions Sidillà
Tenir un origen, saber-ne la història i, per tant, poder-la explicar i mantenir viva, ennobleix, distingeix de la resta i enforteix el sentiment de pertinença a un poble o ciutat. La majoria d’aquestes llegendes, de llocs del país que encara no tenien nom, són una mostra d’enginy i saviesa popular, d’imaginació i espontaneïtat per a explicar l’origen de les nostres viles. Llegendes poètiques, històriques, fabuloses, esgarrifoses, dramàtiques o plenes d’humor, totes deixen testimoni de temps immemorials, de vides sofertes i d’un pragmatisme ancestral.

L’enigmàtic tarannà dels ocells
Jennifer Ackerman
Traducció d’Eduard Castanyo
Cossetània Edicions
Una mare ocell que mata els seus pollets i una altra que desinteressadament té cura dels joves d’uns altres ocells com si fossin seus. Ocells que creen precioses obres d’art, i ocells que gratuïtament destrueixen les creacions d’uns altres ocells. A partir d’observacions personals, els darrers avenços científics i els viatges arreu del món relacionats amb l’ornitologia, Jennifer Ackerman demostra que no hi ha un únic tarannà d’ocell, sinó més aviat un ventall vertiginós d’espècies amb diferents aparences i estils de vida.

Natures
Diversos autors
Edicions Sidillà
Amb el subtítol “11 relats entre mars, muntanyes, camps i boscos”, onze escriptors han acceptat l’encàrrec dels editors d’escriure un conte sobre, o al voltant, o dins la natura. Els autors són: Miquel Aguirre, Mònica Batet, Joan Benesiu, Núria Cadenes, Melcior Comes, Carlota Gurt , Laia Llobera, Adrià Pujol, Simona Škrabec, Joan Todó, i Montse Mayol (il·lustracions).

Dones, arbres i poesia
Diverses autores
Voliana Edicions
El llibre neix d’un projecte que originàriament té una primera virtut d’haver nascut en el si d’un institut d’educació secundària i batxillerat, l’Institut de Premià de Mar (Maresme). I té una segona virtut, la de mostrar els versos d’infinitat de poetesses catalanes i, per tant, de fer visible un patrimoni cultural sovint invisible. Editat per Voliana, l’obra recull poemes de cent trenta poetesses catalanes amb poemes dedicats als arbres. L’obra és a cura de la professora Margalida Capellà, que és la impulsora del projecte, i la poetessa Marta Pérez Sierra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any