MINUT A MINUT

[EN DIRECTE] L’incendi de Calp ja s’ha estabilitzat

  • Les autoritats demanen prudència màxima per a evitar noves revifades

VilaWeb
Fotografia: EFE/Biel Aliño.
Redacció
24.08.2022 - 20:29
Actualització: 24.08.2022 - 20:38

L’incendi de Begís, que ha cremat 20.000 hectàrees, s’ha donat per estabilitzat. Aquest foc i el de la Vall d’Ebo van començar la setmana passada i van avançar de pressa a causa de la calor extrema d’aquests darrers dies, que ja ha començat a remetre.

El cap de setmana, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va anunciar una línia d’ajuts per a tots els municipis afectats pels incendis. Diu que s’aprovaran en un ple extraordinari que es farà el dilluns 29 d’agost. La batllessa de Begís, María José Madrid, ha remarcat la importància que els veïns ho documentin tot per accedir als ajuts que demà aprovarà el Consell.

Seguiu a continuació les darreres informacions actualitzades sobre el foc.

20.27h

Un incendi a Xiva (Foia de Bunyol), que ha estat extingit després d'haver-se controlat poc després de les quatre. El foc havia mobilitzat dos mitjans aeris, dues unitats dels bombers forestals i dues dotacions dels bombers.

17.47h

L'incendi a la AP-7, estabilitzat

El Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat ha donat per estabilitzat l'incendi de Benissa, ara denominat de Calp.

16.04h

Tall a l'AP-7 a Benissa

Un incendi a Benissa, a la Marina Alta, en una zona de pinada al costat de la AP-7 ha obligat a tallar la circulació en sentit València. Ara com ara hi treballen quatre mitjans aeris.

09.10h

L'incendi de la Vall d'Ebo té una petita reproducció, ja extingida

L'incendi de la Vall d'Ebo ha tingut una petita reproducció durant la nit a Benimassot (dins la zona del perímetre), que ha estat extingida. Segons que han informat fonts d'Emergències de la Generalitat, hi continuen treballant dues dotacions i dos comandaments del Consorci de Bombers d'Alacant i dues unitats de bombers forestals de la Generalitat, a més de dues autobombes.

23.08.2022
13.48h

El govern espanyol aprova la declaració de zona catastròfica dels territoris afectats pels incendis

El govern espanyol ha aprovat en la reunió del Consell de Ministres la declaració de zona catastròfica dels territoris afectats pels grans incendis d'aquest estiu. A part dels darrers incendis al País Valencià (Begís i la Vall d'Ebo), la declaració també afecta els municipis del Pont de Vilomara i Rocafort i de Manresa, ambdós a la comarca del Bages, que van patir incendis el juliol.

13.37h

Bombers localitzen un artefacte explosiu durant l'extinció de l'incendi de Begís

Una brigada forestal de bombers de la Generalitat ha localitzat un projectil d'artilleria de 105 mil·límetres de calibre, semienterrat, amb tots els elements de càrrega i en perfecte estat de conservació, mentre col·laborava en les tasques d'extinció de l'incendi declarat a Begís. La Guàrdia Civil de València ha intervingut el projectil, trobat, en concret, al paratge El Pinastre.

Després de retirar-lo amb les mesures de seguretat oportunes, el projectil ha estat traslladat a una pedrera, on ha pogut ser detonat. La Guàrdia Civil recorda que, en cas de trobar un artefacte explosiu, el ciutadà no ha de manipular-lo. S'ha de localitzar el lloc, evitar que altres hi accedeixin i avisar els serveis d'emergència, que s'encarregaran del seu tractament.

13.16h

La Generalitat obrirà una oficina a Vall d'Ebo per a gestionar les ajudes

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha dit que la Generalitat constituirà una oficina per a la resposta a l'emergència amb la finalitat de "donar suport tècnic i assessorament a la ciutadania i als ajuntaments afectats per l'incendi de la Vall d'Ebo". El principal objectiu és "ajudar als ajuntaments, petits i amb poc personal, a assumir la complexa gestió i les indemnitzacions que rebran".

"Des de la Generalitat farem costat als municipis amb aquest suport administratiu", ha dit la consellera, qui ha afegit que entre les principals funcions es troben la de dotar d'informació, gestionar les ajudes rebudes i fer informes pericials per a valorar i arreglar els danys que l'incendi ha causat.

Bravo ha assegurat que aquesta oficina, que dependrà de l'Agència de Seguretat i Resposta a l'Emergència, es posarà en marxa "el més aviat possible" per a netejar la interfície del poble, i així buidar els camins i vies intransitables.

11.18h

L'incendi de Begís continua amb evolució positiva i perímetre controlat

Mitjans aeris i terrestres treballen en l'incendi iniciat a Begís, que ahir, una setmana després de declarar-se, es va donar per estabilitzat i l'evolució del qual continua sent positiva, amb tot el perímetre controlat i sense que s'hagin produït reproduccions durant la nit.

Segons que han informat a EFE fonts del Consorci de Bombers de Castelló, continuen en la zona prop de 80 efectius terrestres del Consorci de Castelló i València, i de la Generalitat Valenciana, a més de 7 helicòpters, tres d'ells amb unitats helitransportades de Bombers Forestals de la Generalitat, i 4 avions Air Tractor.

22.08.2022
21.20h

Extingit l'incendi forestal declarat la setmana passada a Olocau

Els bombers han donat per extingit l'incendi forestal declarat la setmana passada en el terme municipal d'Olocau, segons que ha informat Emergències de la Generalitat.

El Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat
ha assenyalat que ha rebut un avís del Consorci Provincial de Bombers de València comunicant que aquest incendi forestal ha quedat extingit al voltant de les 20.23.

El foc es va declarar divendres passat i es va donar per estabilitzat dissabte a les 17.00. Els mitjans aeris es van retirar divendres. El foc va començar al voltant de les 2.00 a la zona del Castell del Real i, segons va indicar la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, la causa va ser un dels llamps que van caure la matinada del dimecres al dijous.

14.28h

Declararan zona catastròfica els territoris afectats pels incendis

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que el consell de ministres espanyol aprovarà demà la declaració de zona greument afectada per una emergència de protecció civil, coneguda com a zona catastròfica, els territoris afectats per grans incendis com el de Begís i la Vall d'Ebo.

Sánchez ha visitat la zona afectada per l'incendi en el terme municipal de Teresa acompanyat del president de la Generalitat, Ximo Puig; el ministre d'Interior, espanyol, Fernando Grande-Marlaska, i la delegada del govern espanyol, Pilar Bernabé. Prèviament, s'han reunit a Viver amb els alcaldes dels municipis afectats.

09.23h

Una desena de mitjans aeris s'incorporen a l'incendi de Begís

El dispositiu d'extinció de l'incendi de Begís avui tindrà el suport de deu mitjans aeris, nou dels quals del País Valencià i un de l'Aragó, i no se sol·licitaran els del Ministeri per a la Transició Ecològica espanyol, segons que ha informat Emergències de la Generalitat.

Durant la nit han treballat en la zona quatre unitats especials de bombers per a incendis forestals, nou unitats de bombers de la Generalitat i dues quadrilles de l'Aragó i l'UME. Les mateixes fonts han informat que es preveu de mantenir els mateixos mitjans terrestres, unes tres-centes persones, actuant per a refrescar tota la zona i controlar possibles rebrots.

21.08.2022
20.50h

Estabilitzat l'incendi de Begís

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha declarat r estabilitzat l'incendi de Begís, que cremava d'ençà del cap de setmana passat. En aquest moment no hi ha cap front actiu, l’incendi es dona per estabilitzat. Bravo ha dit que hi havia tres sectors que els preocupaven especialment i, sobretot, han estat moment crítics les franges horàries en què hi havia altes temperatures. "En el sector d’Andilla s'ha originat alguna reproducció que s’ha pogut controlat de manera immediata", ha dit.

17.44h

Restablerta la circulació en dues carreteres que restaven tallades

A primera hora de la tarda s'ha restablert la circulació en les dues carreteres que romanien encara tallades arran de l'incendi forestal de Begís, segons l'actualització de la Conselleria de Política Territorial.

En concret, es tractava de la CV-235 entre Viver, Teresa, Begís, Sacanyet i les Alcubles, i la CV-245 entre les Alcubles i Altura. Anteriorment, s'havia normalitzat ja el trànsit en la CV-236 entre la CV-235 i Begís.

En una compareixença de premsa, Puig ha indicat que si la situació evoluciona com ara s'espera de donar per estabilitzat el foc al llarg de la tarda o, si no, demà dilluns.

16.47h

Els desallotjats per l'incendi de Begís poden tornar a casa

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha anunciat en un piulet a Twitter que els veïns afectats per l'incendi forestal de Begís ja poden tornar a casa, arran de les bones previsions sobre l'incendi. No obstant això, ha demanat prudència perquè l'incendi no està del tot controlat.

13.55h

Controlat l'incendi forestal de la Vall d'Ebo

L'incendi forestal que cremava la Vall d'Ebo d'ençà de fa una setmana ha quedat controlat avui a les 13.30, després de calcinar un total de 12.150 hectàrees de terreny en cent quilòmetres de perímetre.

Així ho ha indicat el Consorci de Bombers d'Alacant, que ha indicat que no preveuen aviat donar per extingit el foc, encara que "segueix l'evolució favorable". El foc es va donar per estabilitzat el divendres a les 10.00.

13.17h

Ajuts per als municipis afectats

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que el dilluns 29 d'agost el Consell aprovarà ajuts extraordinaris per als municipis afectats pels incendis de Begís i la Vall d'Ebo. Ho ha anunciat després de visitar la fàbrica d'aigua de Los Cloticos "l'alma econòmica del poble". També ha dit que la Generalitat s’involucrarà "en el manteniment i perspectiva de futur d’aquesta planta. Si ara es produeix un terç, la intenció és que es produeix un 100% d'aquesta planta de qualitat". El mateix suport, diu, que la Generalitat oferirà als agricultors.

Per la seva banda, la batllessa de Begís, Josefa Madrid Martínez, ha dit que el consistori té com a prioritat les necessitats bàsiques dels ciutadans afectats pels incendis "Nosaltres ara treballem en prioritats com ara la falta d'aigua o de llum". També ha remarcat que els veïns han de documentar-ho tot per quan arribi els ajuts. "Sé que hi ha ganes de tornar a posar en marxar els camps i tota la resta de coses, però quan sorgeixin les ajudes cal tenir-ho tot documentat per poder aportar econoòmicament tot el que sigui necessari", ha remarcat.

11.20h

Emergències demana de no acostar-se a les zones cremades pels focs

El Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat ha demanat a la població que no s'acosti a les zones cremades. "És una temeritat anar a fer-se fotos a les zones cremades pels incendis", ha alertat el 112 en un missatge publicat a les xarxes socials.

A més, Emergències subratlla que cap dels dos incendis forestals "no estan encara controlats", per la qual cosa "pot produir-se un rebrot inesperat i el sòl és inestable". Per això, demana responsabilitat a la població.

Es dóna la circumstància que dijous passat la Guàrdia Civil va detectar que hi havia veïns que se saltaven la prohibició d'accés als municipis afectats per l'incendi de Begís i tornaven a les seves localitats tot travessant les pistes, segons que va confirmar el president de la Diputació de Castelló, José Martí.

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, també va fer una crida a la prudència perquè la població no accedeixi a zones prohibides. De fet, per evitar aquestes situacions, va explicar que la Guàrdia Civil ha establert quines són les zones per les quals no es pot passar.10.40h

Afectacions de trànsit

Dues carreteres continuen tallades arran de l'incendi forestal declarat a Begís segons l'actualització de les 09.20 hores de la Conselleria de Política Territorial, que demana a més que no es dificulti el trànsit dels vehicles d'emergències amb cotxes particulars i es faciliti la seva feina.

En concret, es tracta de la CV-235 entre Viver, Teresa, Begís, Sacanyet i les Alcubles, i la CV-245 entre les Alcubles i Altura. Per contra, s'ha restablert el trànsit en la CV-236 entre la CV-235 i Begís.

09.15h

Els efectes devastadors dels incendis

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

08.29h

Els veïns de Sacanyet, Teresa i Andilla podrien tornar avui a casa

Els veïns de Sacanyet, Teresa i les pedanies d'Andilla que continuen desallotjats a causa de l'incendi de Begís podrien tornar avui a casa. A partir de les 10.00 hi ha prevista una reunió que ho decidirà.

Segons el 112, aquest matí s'han incorporat a les feines d'extinció vint-i-tres mitjans aeris. Són onze de la Generalitat de Catalunya, nou del govern espanyol i un del govern d'Aragó.

Durant la nit han treballat sis unitats de bombers forestals de la Generalitat del País Valencià, dues unitats de bombers forestals de la Diputació de Castelló, bombers dels ajuntaments d'Alacant i Castelló, quatre efectius del govern d'Aragó i 40 efectius de la UME.

A Vall d'Ebo, el 112 ha assenyalat que hi ha una "evolució favorable" de l'incendi a causa de l'alta humitat. Els mitjans terrestres n'han pogut controlar tres zones aquesta nit, on han treballat dues brigades de la Generalitat valenciana i dues dotacions de Bombers d'Alacant. Al matí se sumaran quatre dotacions més de bombers.

20.08.2022
18.22h

Estabilitzat l'incendi d'Olocau, que ha cremat cinc hectàrees

L'incendi forestal d'ahir a Olocau (Camp de Túria) ha estat estabilitzat després d'haver cremat cinc hectàrees.

El foc va començar de matinada a la zona del Castell del Real arran d'un llamp que va caure la matinada anterior, segons que explicà la consellera Gabriela Bravo.

Arran de l'incendi, el consistori demanà el confinament preventiu de la població, si bé els experts del Lloc de Comandament Avançat no s'hi pronunciaren. En un comunicat a les xarxes, l'Ajuntament d'Olocau ha agraït els veïns la "prudència, tranquil·litat i confiança en el treball dut a terme pels representants públics i pels bombers i les brigades forestals".

16.46h

"S'ha cremat el 99% del poble": retorn agredolç dels veïns de Begís

"És un paisatge lunar negre, s'ha cremat el 99% del poble." Amb aquestes paraules ha descrit la batllessa de Begís, María José Madrid, al paisatge que el foc ha deixat en aquest petit municipi de l'Alt Palància.

"Tots arriben plorant, això és molt fort", ha dit Madrid, que ha explicat com l'eufòria original dels veïns per poder tornar al poble ràpidament ha donat pas a l'angoixa en vista del panorama "terrible, terrorífic" que presenta ara Begís. "Som com una illa enmig d'un paisatge lunar: som dalt d'una muntanya i tot al voltant, tot el terme, està cremat, absolutament negre; és una imatge dantesca", ha afegit, tot destacant el contrast del paisatge negrós amb les cases blanques del poble.

16.26h

Bravo avisa que l'incendi de Begís afronta unes hores molt crítiques

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha explicat que si bé l'evolució de l'incendi de Begís continua essent favorable, aquestes pròximes hores –sobretot de les 17.00 a les 21.00– seran molt crítiques per a les tasques de reducció del foc, atesa la humitat i les altes temperatures a la zona.

Si bé ha admès que l'incendi ha evolucionat molt poc aquestes darreres hores, Bravo ha recordat que el foc encara no s'ha estabilitzat i que a la zona cremada continua havent-hi molts punts calents que tindran un alt risc de revifada aquestes pròximes hores, sobretot en cas de noves ràfegues de vent.

Aquesta previsió meteorològica ha empès les autoritats a mantenir el desallotjament dels municipis de Teresa, Sacanyet i Canals, si bé s'ha acordat d'aixecar el de les Alcubles. Bravo ha explicat que entén la desesperació d'aquells qui encara no poden tornar a casa, però ha recordat que cal actuar de manera responsable en benefici de tothom.

Finalment, la consellera ha dit que aquesta nit hi haurà una reunió per a valorar la situació, en funció de la qual decidiran si s'aixequen o no els desallotjaments i confinaments restants.

12.52h

Quatre carreteres continuen tallades pel foc entre l'Alt Palància i els Serrans

Quatre carreteres que connecten les comarques de l'Alt Palància i els Serrans romanen tallades a causa de l'incendi forestal de Begís, segons que ha informat la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat. Les vies afectades són l'N-234, entre Ferragut i Barraques, la CV-235 entre Viver i les Alcubles, la CV-236 entre la CV-235 i Begís, i la CV-245 entre les Alcubles i la N-234.

12.45h

L'Ajuntament de Begís demana de no fer servir aigua de l'aixeta fins a nou avís

L'Ajuntament de Begís, per recomanació de la conselleria de Sanitat, ha recomanat de no fer ús de l'aigua de l'aixeta, tant al nucli urbà com a la rodalia del poble, fins a nou avís. Aquesta tarda, segons que ha explicat el consistori, es tornarà a analitzar si l'aigua ja és apta per al consum domèstic. Fins aleshores, les autoritats municipals facilitaran aigua als veïns.

Per altra banda, les autoritats municipals han reclamat que es restableixi com abans millor l'internet, que ha quedat inoperatiu arran del foc. Serveis que depenen de la connexió a la xarxa, com ara el caixer automàtic, també han quedat temporalment desactivats a conseqüència de la pèrdua de connexió. A Toràs tampoc funciona el subministrament elèctric, segons que ha denunciat el batlle Carlos del Río.

11.06h

Els veïns de Begís i Toràs ja poden tornar a casa

Ximo Puig ha anunciat, en una compareixença posterior a la reunió amb els comandaments dels incendis de Begís i la Vall d'Ebo al Centre de Coordinació d'Emergències de l'Eliana, que els veïns de Begís i Toràs (Alt Palància) ja poden tornar a casa, dies després d'haver estat evacuats a causa de l'avenç del foc. També s'ha autoritzat l'accés al càmping de Viver perquè els evacuats puguin recollir-hi les seves pertinences.

Ara com ara, segons que ha explicat Puig, solament queden focs actius a la rodalia d'Andilla i el Toro. Si tot va com està previst, autoritzaran el retorn de la totalitat de les 1.500 persones evacuades.

A partir del migdia, segons que ha afegit el president, es decidirà "amb tota la prudència" si també s'autoritza el retorn dels veïns de Sacanyet i Teresa.

Quant a l'evolució del foc, Puig ha destacat que la nit ha estat molt positiva, i que el perill que el foc afectés la Serra de la Calderona s'ha neutralitzat, i el foc de la Cova Santa es troba en bona situació. A partir d'aquest moment, ha explicat, s'obre un "procés cap a l'estabilització" del foc, si bé ha reconegut que la situació es pot complicar amb l'augment de les temperatures i les fortes ràfegues de vent. "És un moment difícil però tenim tots els mitjans, que estan pendents de qualsevol rebrot que hi pugui haver", ha dit. I ha afegit que a l'incendi de la Vall d'Ebo, estabilitzat ahir, no s'ha registrat cap revifada aquesta matí.

08.17h

Emergències declara extingit l'incendi de Petrer

El Centre de Coordinació d'Emergències ha declarat extingit a quarts de set del matí el foc que ha cremat unes setanta hectàrees des de dimecres passat a Petrer (Vinalopó Mitjà).

La Guàrdia Civil investiga com a presumpte responsable de l'incendi un home de 57 anys d'Alacant que hauria escampat per la muntanya les restes d'una barbacoa que les autoritats creuen que van causar el foc.

08.15h

L'incendi de Begís ja no crema en la majoria del perímetre

L'incendi de Begís continua evolucionant de manera favorable i ja ha perdut la flama en la majoria del perímetre, que passa de 135 quilòmetres i abasta gairebé 20.000 hectàrees. Ara com ara, el risc en la majoria de l'àrea calcinada és prou baix perquè Iberdrola hi enviï avui tècnics que revisaran l'estat de la infrastructura elèctrica afectada.

Segons que ha explicat el 112 aquest matí, durant la nit els bombers han atacat directament el front de més difícil accés a Andilla, on el foc continua cremant. Durant la nit han treballat sobre el terreny nou unitats dels bombers forestals, voluntaris de les Fonts d'Aiòder (Alt Millars), vuit dotacions del Consorci Provincial de Bombers de Castelló i 146 efectius de l'UME. Aquest matí s'hi han afegit dotze mitjans aeris de la Generalitat Valenciana, tres mitjans aeris de la Generalitat de Catalunya, dinou mitjans aeris del MITECO, tres de l'Aragó i dos de Castella-la Manxa.

L'evolució és tan favorable que les autoritats avaluaran avui si permeten que els veïns de la zona desallotjats pel foc poden tornar a casa, una possibilitat que ahir era del tot descartada.

19.08.2022
21.11h

Evolució favorable de l'incendi de Begís

El president Ximo Puig ha explicat que l'evolució de l'incendi de Begís és favorable i que s'ha aturat l'avenç cap a la serra de la Calderona, però ha matisat que encara hi ha moltes incerteses, perquè el perímetre és de 135 quilòmetres.

20.55h

Extingit el foc de Vilafranca

El conat d'incendi a Vilafranca (Alt Maestrat) a causa d'un llamp ha estat extingit i ara els bombers refresquen la zona per evitar que hi hagi una revifalla.

20.28h

L'incendi de Begís s'acarnissa amb la zona de la Cova Santa

L'incendi de Begís ja ha calcinat unes 19.000 hectàrees i afecta amb especial virulència la zona de la Cova Santa d'ençà d'ahir. El foc ha evolucionat de manera més lenta durant aquesta nit gràcies al nivell d'humitat que hi ha hagut, cosa que ha ajudat a contenir el seu avenç.

Tot i això, el sector més a la vora de la Cova Santa ha estat on el foc ha mostrat més potència, i s'hi han concentrat la major part dels mitjans terrestres. En aquests moments, continuen confinades les Alcubles i Andilla, les pedanies de les quals d'Artaix, la Pobleta i Oset estan desallotjades. Els habitants de Begís, Sacanyet, Teresa i Toràs segueixen sense poder tornar a casa.

17.53h

Els incendis de Begís i la Vall d'Ebo ja han cremat més de 30.000 hectàrees

L'incendi de Begís, amb unes 19.000 hectàrees afectades, i el de la Vall d'Ebo, que n'ha calcinat unes 12.500, ja han cremat més de 30.000 hectàrees. Si bé el perímetre del foc de la Vall d'Ebo està estabilitzat –cosa que encara no vol dir que el foc estigui sota control–, el de Begís està desfermat i preocupa perquè mostra una potencialitat extrema i un comportament agressiu, segons que ha explicat la consellera d'Interior Gabriela Bravo.

Són les xifres més altes d'ençà de l'estiu del 2012, quan els incendis de Cortes de Pallars (Vall de Cofrents) i Andilla (els Serrans) van calcinar 48.500 hectàrees. Aquell estiu també fou molt complicat per al Principat, que va perdre gairebé 15.000 hectàrees de terreny forestal arran de l'incendi de l'Alt Empordà.

16.31h

Els bombers contra les flames

Un vídeo publicat pel servei de bombers forestals mostra en unes impressionants imatges la virulència de l'incendi de Begís:

13.48h

Així és com el satèl·lit Copernicus ha capturat l'afectació de l'incendi de Begís, que continua cremant sense control.

13.44h

Els mitjans aeris es retiren de l'incendi d'Olocau

Emergències de la Generalitat ha informat en una piulada que els mitjans aeris s'han retirat de l'incendi d'Olocau, que encara no està estabilitzat però avança de forma favorable. El foc, ara com ara, ha cremat unes tres hectàrees.

13.40h

La Diputació d'Alacant prepara un paquet d'ajudes extraordinàries per als municipis afectats pel foc de Vall d'Ebo

La Diputació d'Alacant prepara de manera urgent un paquet d'ajudes extraordinàries per als municipis afectats pel foc de Vall d'Ebo. L'equip de govern ho ha decidit aquest divendres i les mesures estan encaminades a reparar els danys en infrastructures públiques i prestar assessorament tècnic.

A la reunió s'ha fixat un pla d'actuació perquè des de diferents àmbits de l'administració s'ofereixi atenció immediata a les localitats afectades a fi de conèixer els problemes i les necessitats que ha causat l'incendi. Una de les primeres mesures que es portarà a terme és la col·locació de senyals de trànsit malmesos. Pel que fa al medi ambient, les accions estan encaminades a recuperar la coberta vegetal i a la prevenció de la pèrdua del sòl i de la biodiversitat.

13.14h

Els bombers reiteren que l'incendi d'Olocau no està estabilitzat

Els bombers han reiterat aquest migdia que l'incendi d'Olocau, declarat aquesta matinada, encara no està estabilitzat. Alguns mitjans i el mateix ajuntament del municipi han explicat a quarts de dotze que el foc estava sota control, però els efectius sobre el terreny han aclarit que això no és així.

El foc, tanmateix, evoluciona de forma favorable, com bé ha explicat el director d'Interior Salva Almenar en una piulada.

11.43h

Els bombers consideren extingit l'incendi de Costur i les Useres.

11.15h

Els bombers consideren estabilitzat l'incendi de Vall d'Ebo. Segons que informa el Centre de Coordinació d'Emergències, ho ha confirmat el consorci de bombers d'Alacant a les 10.00.

10.54h

L'incendi forestal que va començar el dilluns a Begís ja ha cremat 19.000 hectàrees. Ho ha anunciat la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, després de la reunió matinal del centre de coordinació. Bravo ha precisat que durant la nit l'evolució ha estat més lenta gràcies a la humitat. Es mantenen els confinaments de les Alcubles i Andilla, decretats ahir.

10.44h

Confusió entre els bombers i l'Ajuntament d'Olocau respecte de l'incendi que afecta el municipi. El director general d'Interior, Salva Almenar, ha explicat en un piulet que l'evolució de l'incendi era favorable. L'ajuntament, en canvi, en una publicació a Facebook, ha dit que ja s'havia estabilitzat.

09.16h

El foc ja crema dins la Calderona

L'incendi registrat a Olocau (el Camp de Túria) ja ha entrat al parc natural de la serra de la Calderona. A més, a primera hora del matí, s'ha decretat el confinament preventiu d'aquesta localitat de 2.000 habitants ubicada al sud-est del parc. S'ha fet a petició del batlle.

El 112 ha començat a rebre, a partir de les 1.45, moltes trucades que avisaven d'albiraments de focus d'incendi a la zona d'Olocau, Marines i Gàtova, si bé finalment s'ha confirmat que era un incendi a prop del municipi d'Olocau.

En concret, les flames afecten el Castell del Reial, dins la serra de la Calderona, i tenen un avenç lent, però és una zona d'accés complicat per als medis terrestres.

08.58h

Noves revifades a l'incendi de la Vall d'Ebo

L'incendi de la Vall d'Ebo ha tingut aquesta matinada algunes revifades de les flames a la zona de Balones i Benimassot, on hi havia uns quants punts calents, segons que ha informat el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat.

Durant la nit s'ha treballat per tallar aquestes reproduccions i s'ha fet servir la unitat de drons amb càmeres tèrmiques per revisar el perímetre de l'incendi i els punts considerats calents.

Molts mitjans terrestres han actuat a la zona durant la nit, com ara 20 dotacions del consorci de bombers d'Alacant, 3 unitats de bombers forestals de la Generalitat i 3 autobombes, mentre que a l'alba s'han incorporat mitjans aeris dels bombers d'Alacant.

08.49h

Un dia més, el País Valencià continua amb un nivell d'emergència extrem pel risc d'incendis

08.34h

Confinen Olocau

Un incendi crema d'ençà d'aquesta matinada el terme municipal d'Olocau (el Camp de Túria), en ple parc natural de la serra de la Calderona. Els bombers han decidit de confinar-ne la població. Aquest nou foc ha aparegut a pocs quilòmetres del que va començar dilluns a Begís i que també es dirigeix en direcció al nord del parc natural.

18.08.2022
22.02h

L'incendi de Begís afecta un perímetre de cent vint quilòmetres

L'incendi de Begís ja afecta un perímetre de cent vint quilòmetres i amenaça el parc natural de la serra de la Calderona a causa dels vents canviants que han reviscut el foc i l'han expandit al flanc sud al llarg del dia. Els veïns evacuats continuen sense poder tornar a casa seva.

Així ho ha indicat la consellera d'Interior, Gabriela Bravo, que ha comparegut després de la reunió del Cecopi. Ha remarcat la presència de fronts agressius en zones que no es van veure tan afectades per les pluges de la nit passada, cosa que ha afavorit l'expansió durant el dia. En aquest costat, a la vora del parc natural, es concentren ara mateix els bombers.

La consellera ha indicat que l'incendi no era perimetrat i que havia estat impossible de fer un càlcul de les hectàrees que s'havien cremat. Ha assenyalat que el foc ha arribat finalment al monestir de la Cova Santa encara que no se sap en quina mesura l'ha afectat. Els vents, que encara s'esperen aquesta nit, han revifat les flames al flanc sud del foc: "És un incendi molt complex per la potencialitat i les dificultats orogràfiques del terreny", ha afegit.

21.59h

L'incendi de la Vall d'Ebo podria ser estabilitzat demà

La consellera d'Interior, Gabriela Bravo, ha assenyalat que encara no s'havia donat per estabilitzat perquè hi havia hagut alguns rebrots i algunes reproduccions durant el dia. Tot i això, evoluciona més favorablement que no pas el de Begís.

Bravo ha indicat que espera que es pugui donar per estabilitzat demà, i que es puguin traslladar efectius que treballen a la zona cap a l'incendi de Begís, que amenaça la Calderona.

20.43h

L'incendi de Begís amenaça la Calderona

Malgrat la tempesta, l'incendi de Begís continua avançant sense control i ara es troba a la portes del parc natural de Serra Calderona. Això ha causat el confinament del municipi d'Andilla i les Alcubles (els Serrans) i l'evacuació dels llogarets d'Artaix, Oset i la Pobleta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any