Tensió entre els mercenaris de Wagner i el govern rus per qui ha conquerit Soledar

  • Els mercenaris afirmen que la conquesta de Soledar, l'única victòria russa dels darrers mesos, ha estat obra seva i no pas de l'exèrcit regular

VilaWeb
Forces russes disparant en una posició no desvetllada a Donetsk
VilaWeb – Agències
13.01.2023 - 20:09
Actualització: 13.01.2023 - 21:35

La conquesta de la ciutat ucraïnesa de Soledar ha obert un conflicte entre el govern rus i el grup de mercenaris Wagner. Ucraïna encara nega que Rússia hagi conquerit la ciutat. Seria la primera victòria russa a Ucraïna després de mesos.

Soledar és una ciutat de Donetsk, que tenia una població de deu mil habitants abans de la guerra. És situada al nord de Bakhmut, que és l’epicentre de la gran batalla que té lloc d’ençà de fa setmanes pel control de les principals rutes de comunicació del Donbass.

La batalla de Bakhmut l’encapçalen els mercenaris del grup Wagner, que intenten de demostrar a Rússia que ells sí que són capaços de derrotar l’exèrcit ucraïnès. El grup Wagner és una empresa militar privada i una de les organitzacions més secretes de Rússia, i oficialment no existeix. És per aquesta raó que la major part d’informacions sobre l’organització és difícil de contrastar. Wagner ha participat en guerres com la de Síria i és actiu en uns quants països africans, on es considera un exèrcit rus no oficial.

Avui, el Ministeri de Defensa rus ha fet públic un comunicat en què anuncia la captura de Soledar, sense fer cap referència a la participació dels mercenaris de Wagner. Yevgeny Prigozhin, el cap de Wagner, ha difós immediatament un comunicat en què deia que la reputació de la seva empresa havia estat atacada per “funcionaris que volen mantenir els seus llocs de feina”. Un representant de l’empresa també ha dit que Soledar havia estat conquerida pels mercenaris, sense participació de l’exèrcit regular rus, i que amagar això equivalia a “insultar els esforços esmerçats”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any