1-O.- Zoido censura l’ús de l’1-O com a “pretext” per a la independència

  • Critica el PDeCAT per mostrar una portada del diari 'The Economist' del 2012 fent-la passar per una crítica a les càrregues policials

VilaWeb
Redacció
11.10.2017 - 12:41

Critica el PDeCAT per mostrar una portada del diari ‘The Economist’ del 2012 fent-la passar per una crítica a les càrregues policials

MADRID, 11 (EUROPA PRESS)

El ministre d’Interior, Juan Ignacio Zoido, ha retret que la Generalitat de Catalunya utilitzi el “referèndum paripé” de l’1 d’octubre com a “pretext” per considerar que existeix un mandat popular que defensa la independència. “No hi ha hagut referèndum ni pel subjecte, ni per la forma ni pel seu objecte; no n’hi va haver en el seu desenvolupament, escrutini i control”, ha defensat.

Zoido ha respost en la sessió de control del Govern espanyol al Congrés a sengles preguntes d’Units Podem i el PDeCAT sobre la situació a Catalunya negant, en primer lloc, que s’hagi pres “cap mesura excepcional” des del punt de vista policial i, en segon lloc, que es pugui parlar d’un referèndum que “no ha existit”.

El ministre, com ja va fer aquest dimarts al Senat, s’ha recolzat en la resolució de la Junta Electoral Central que nega que la votació de l’1 d’octubre se’l pugui anomenar referèndum. “No hi ha hagut referèndum, ha estat un paripé i l’estan utilitzant com a excusa i pretext”, ha sostingut. “Careix de tot valor”, ha subratllat.

Zoido ha censurat les “mentides” del portaveu d’Interior del PDeCAT, Feliu Guillaumes, després de mostrar des de la tribuna del Congrés una portada del 2012 del diari ‘The Economist’ per il·lustrar les crítiques internacionals a l’actuació policial durant la jornada del referèndum independentista del passat 1 d’octubre.

En una acalorada intervenció amb el ministre d’Interior, Juan Ignacio Zoido, Guillaumes ha citat noms de publicacions estrangeres en les quals s’ha criticat l’actuació de la Policia i de la Guàrdia Civil l’1-O i s’ha detingut expressament en el diari ‘The Economist’, exhibint en l’hemicicle una portada en la qual, amb una imatge lúgubre d’un toro abanderat, de la paraula Spain es desprèn la lletra ‘S’ i queda Pain (dolor).

UN PROBLEMA LEGAL, NO POLÍTIC

La intervenció de Guillaumes ha desencadenat els rumors a la bancada del PP, i ha recordat que aquesta portada no es refereix a les càrregues policials del referèndum sinó a l’estiu del 2012, en els moments dels ajustos i el rescat financer en plena crisi econòmica.

El mateix ministre Zoido ha cridat l’atenció sobre l’error, posant-lo com a exemple de les “mentides” dels independentistes, tant de la suposada reacció internacional com de dades relatives a la xifra de ferits en aquella jornada. La presidenta del Congrés ha demanat silenci davant el murmuri creixent, que el diputat del PDeCAT ha mirat d’evitar repetint, a crits, dades com que les càrregues de l’1-O van deixar 893 ferits.

Zoido també ha rebutjat la invitació del diputat d’Units Podem Xavier Domènech per abordar la situació de Catalunya “no amb mesures policials sinó amb diàleg”. El ministre ha defensat la “proporcionalitat” de les actuacions policials i les que es van dur a terme complint els requeriments judicials “no per resoldre un problema polític”, ha dit, “sinó com a conseqüència d’haver-se infringit la legalitat i lloc en risc la convivència”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any