1-O.- Fitch diu que la diversificació de les empreses limita els riscos d’una “improbable” independència

  • L'agència de qualificació crediticia Fitch ha considerat aquest divendres que la diversificació geogràfica de la majoria de les empreses espanyoles qualificades, juntament amb un probable desig polític de mantenir serveis clau, limitaria els riscos d'aquestes empreses en l'"improbable" cas que Catalunya s'independitzés d'Espanya.

VilaWeb
Redacció
06.10.2017 - 13:31

BARCELONA, 6 (EUROPA PRESS)

L’agència de qualificació crediticia Fitch ha considerat aquest divendres que la diversificació geogràfica de la majoria de les empreses espanyoles qualificades, juntament amb un probable desig polític de mantenir serveis clau, limitaria els riscos d’aquestes empreses en l'”improbable” cas que Catalunya s’independitzés d’Espanya.

En un comunicat, Fitch ha argumentat que les empreses amb seu a Catalunya o amb actius significatius allà podrien enfrontar-se a alteracions, però no veu “cap amenaça a les qualificacions tret que hi hagi una deterioració significativa de la situació política”.

Ha afirmat que la premissa de l’agència és que es produeixi “un moviment perllongat cap a una autonomia més gran” per a Catalunya, encara que es podria complicar pel caràcter conflictiu del vot sobre la independència, però afegeix que és poc probable que això afecti significativament els perfils de crèdit corporatiu.

En el cas que es produís la independència, Fitch afirma que l’impacte sobre les empreses dependria de múltiples factors, com els acords sobre divises de Catalunya, el nivell de cooperació i comerç entre Espanya i un estat català i la continuïtat dels règims reguladors a la regió.

L’agència recorda que Catalunya representa el 16% de la població d’Espanya i al voltant del 20% del seu PIB, i afegeix que, si bé és improbable que les empreses espanyoles perdin l’accés a aquests clients, “els ingressos podrien veure’s sota pressió” si la independència conduís a la sortida de Catalunya de l’eurozona.

Afirma que la majoria de les empreses espanyoles qualificades per Fitch estan ben diversificades en tot el país, “limitant l’impacte potencial dels menors ingressos de Catalunya”, i també tenen presència internacional –cita algunes com Telefónica, Iberdrola, OHL, Aldesa i Ferrovial–, la qual cosa també podria ajudar a esmorteir-los si la independència de Catalunya tingués un impacte econòmic negatiu per a la resta d’Espanya.

Cita que Gas Natural Fenosa i Cellnex també tenen operacions internacionals significatives, però podrien estar més exposades, ja que estan radicades a Barcelona i poden veure’s afectades per una secessió.

Entre les empreses qualificades amb actius a Catalunya es troben Repsol, que opera una refineria a Catalunya; Enagás, propietària de xarxes de transmissió de gas i una planta de gas natural liquat; Red Eléctrica d’Espanya, propietària de les xarxes de transmissió elèctrica, i Endesa, la xarxa de distribució d’electricitat i les plantes de generació.

Les empreses fortament regulades com les empreses de serveis públics podrien enfrontar-se a alguns riscos addicionals si la independència condueix a un canvi en l’enfocament de la regulació, per exemple, a través d’una reducció en les tarifes que se’ls va permetre cobrar als clients; no obstant això, la prioritat política de totes les parts seria, probablement, assegurar el subministrament continu de serveis essencials, conclou Fitch.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any