1-O.- Els Mossos informen al TSJC que les forces policials de l’Estat van carregar sense informar-los

  • Precisen que van impedir la votació en 446 centres de votació

VilaWeb
Redacció
11.10.2017 - 22:23

Precisen que van impedir la votació en 446 centres de votació

BARCELONA, 11 (EUROPA PRESS)

Els Mossos d’Esquadra han presentat aquest dimecres l’informe de les actuacions que van realitzar l’1 d’octubre al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en el qual asseguren que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van carregar contra els presents en diversos punts de votació des de primera hora sense informar-los i sense donar-los explicació alguna del perquè es va actuar “de manera diferent a l’acordada” en les reunions de coordinació.

En l’informe, segons un comunicat d’Interior, destaquen que els Mossos van sol·licitar el suport de les forces i cossos de seguretat de l’Estat cap a les 09.15 hores en constatar, en molts casos, que les dotacions presents i requerides a ‘posteriori’ en determinats locals no podien procedir al seu tancament.

No obstant això, afegeixen que la Guàrdia Civil i la Policia Nacional van dur a terme actuacions prèvies a aquest requeriment en diversos punts de votació, “sense informar ni comunicar aquestes accions als Mossos”, per la qual cosa conclouen que els sistemes establerts de coordinació no van resultar eficaces.

La policia catalana destaca que van definir el seu dispositiu ajustant-se als criteris que es van marcar en les reunions de coordinació celebrades entre el 25 i 30 de setembre a la Delegació del Govern central a Catalunya amb el director del Gabinet de Coordinació i Estudis de la Secretaria d’Estat de Seguretat i els comandaments de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional.

En totes les reunions, expliquen, es va constatar que l’1-O hi hauria una mobilització ciutadana de caràcter pacífic i, en el cas d’actuació de la policia, de resistència passiva, i afegeixen: “Mai es va parlar de resistència activa ni de grups que, de manera organitzada, estiguessin planejant accions violentes contra la policia”.

La previsió del caràcter pacífic de la jornada, compartit pels tres cossos, va determinar que les unitats d’ordre públic estiguessin a reacció, sense estar presents inicialment als centres de votació, una reacció que havia de recaure, en la seva majoria, en les forces i cossos de seguretat de l’Estat “i sempre havia de ser a requeriment dels Mossos”.

També concreten que van impedir la votació en un total de 446 centres de votació: 297 no van poder obrir i es van custodiar des de primera hora del matí perquè ningú hi accedís, i en 149 es va parar del tot l’activitat de votació o es van emportar urnes abans del seu tancament.

Argumenten que als centres on no van poder impedir la votació va ser “per la gran quantitat de persones que hi havia, i pel fet que procedir al tancament efectius hauria comportat un ús de la força que podia haver generat un dany superior al que es pretenia evitar i, que amb tota seguretat, hagués resultat impossible executar seguint els principis de congruència, proporcionalitat i oportunitat”.

VAN DECOMISSAR MÉS DE 400 URNES

Després de precisar que van mobilitzar a 7.850 agents i van demanar el suport de policies locals, que van aportar 500 efectius al dispositiu, detallen que van frenar l’activitat de votació en 99 centres, van decomissar més de 400 urnes en 141 centres, paperetes de votació, documents relacionats amb el cens, material informàtic que estaven en alguns centres i documentació diversa relacionada amb la preparació d’algunes taules electorals.

A més, les gestions que van realitzar per complir amb la interlocutòria del TJSC i les de Fiscalia van comportar que abans de el 1-O acreditessin més de 6.700 actuacions en els locals on van tenir coneixement que es podria estar fent activitats relacionades amb el referèndum.

Aquestes actuacions inclouen 2.240 actes d’advertiment fetes durant els dies 27 i 28 de setembre, i més de 4.450 actes i minutes policials els dies 29 i 30 després de desplaçar-se fins a locals de votació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any