BARCELONA, 27 (EUROPA PRESS)

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat la petició de la Generalitat que se suspengui l’ordre que un càrrec de la Secretaria d’Estat de Seguretat –el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez dels Cobos– assumeixi la coordinació dels Mossos d’Esquadra en l’operació contra el referèndum de l’1 d’octubre.

En un acte, la Secció Quarta de la Sala Contenciosa del TSJC ha conclòs que no escau a la sol·licitud de suspensió que la Generalitat havia demanat com a mesura cautelaríssima, perquè només podria acceptar-se d’existir una “incompetència manifesta”, cosa que considera que no es dona en aquest cas.

Pérez de los Cobos –director del Gabinet de Coordinació i Estudis de la Secretaria d’Estat de Seguretat del Ministeri de l’Interior– va assumir per mandat del fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, la coordinació dels Mossos, Policia Nacional i Guàrdia Civil en les actuacions relacionades amb el referèndum de l’1 d’octubre, suspès pel Tribunal Constitucional.

Romero de Tejada va demanar que el Ministeri d’Interior assumís la coordinació dels Mossos perquè, juntament amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, mantinguin l’ordre públic i evitin la comissió de delictes relacionats amb l’organització de l’1-O.

Fonts d’Interior van explicar que la funció de De los Cobos no és la d’exercir de comandament únic, perquè els Mossos, la Policia i la Guàrdia Civil mantenen les seves prefectures, encara que ara coordinades en aquelles actuacions que s’hagin d’adoptar per frenar el referèndum.

Els Mossos ja van mostrar davant la Fiscalia el seu desacord amb aquesta ordre al·legant que la Policia catalana havia anat complint els encàrrecs previs del fiscal sobre el referèndum i que el comandament únic constituït no està justificat amb les lleis vigents.

Per tot això, el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, instava la Fiscalia al fet que la coordinació de comandaments policials sobre l’1-O es fes en la Comissió de Coordinació Policial de Catalunya, supeditada a la Junta de Seguretat de Catalunya, la qual cosa suposaria, segons ell, que tots els cossos es coordinin sense perdre competències.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb