BARCELONA, 16 (EUROPA PRESS)

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha traslladat al Consell d’Europa, a l’Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea, al Defensor del Poble Europeu, a la Defensora del Poble d’Espanya i als seus homòlegs europeus i autonòmics la seva preocupació davant les actuacions relacionades amb l’intent d’impedir el referèndum de l’1 d’octubre que han comportat el que considera greus vulneracions de drets i llibertats fonamentals”.

Segons Ribó, es tracta de mesures que poden ser manifestament contràries a drets fonamentals reconeguts en la Constitució i l’Estatut, i també en els tractats internacionals ratificats per Espanya, ha indicat el Síndic aquest dissabte en un comunicat.

Les missives assenyalen que qüestions relatives a l’autodeterminació o a la secessió han de poder-se resoldre mitjançant el diàleg pacífic que respecti l’Estat de dret i els Drets Humans, i insten les institucions implicades a abordar immediatament la situació.

Entre els exemples d’aquestes vulneracions, cita la prohibició cautelar d’un acte sobre el dret a decidir a Madrid, la “aparent prohibició” a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) d’informar sobre la votació i els seus preparatius, i les diligències d’investigació obertes a més de 700 alcaldes catalans, que contemplen la seva detenció en cas d’incompareixença davant el jutjat.

El Síndic s’ha compromès a continuar analitzant les actuacions de les autoritats públiques a Catalunya i a tramitar qualsevol queixa o consulta, portant-les a instàncies europees si ho creu oportú.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb