1-O.- Barcelona demana la dimissió de Rajoy per un “cop d’estat encobert” amb abstenció de BComú

  • Alberto Fernández diu a aquells que assenyalen amb l'estelada: "Ho feien uns altres amb l'estel de David"

VilaWeb
Redacció
06.10.2017 - 15:16

Alberto Fernández diu a aquells que assenyalen amb l’estelada: “Ho feien uns altres amb l’estel de David”

BARCELONA, 6 (EUROPA PRESS)

El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres una proposició conjunta del grup Demòcrata, ERC i la CUP que demana la dimissió del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy; del ministre d’Interior, Juan Ignacio Zoido, i del delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, per un “cop d’estat encobert”, fet davant el qual s’abstingut BComú.

Han votat a favor els tres grups que l’han consensuat –inicialment portaven tres propostes diferents– i el regidor no adscrit, Gerard Ardanuy (Demòcrates), mentre que BComú s’ha abstingut, i el PSC –al Govern municipal–, Cs i PP han votat en contra de la proposta, que demana la dimissió del subdelegat del Govern a Barcelona, Emilio Ablanedo, i el cessament del responsable de l’operatiu, Diego Pérez de los Cobos.

Rebutja el que veu una escalada repressiva de l’Estat espanyol contra el poble català, els ajuntaments democràtics i el Govern, “constatant que la suspensió de l’autonomia de Catalunya i dels drets civils i polítics que s’estan produint aquests dies és un cop d’estat encobert”, la qual cosa defensava la CUP i s’ha inclòs en la proposta conjunta.

Insta el Govern central a “reconèixer i respectar el mandat democràtic que emana del referèndum” –fet que proposava ERC–, i sol·licita a l’Estat el rescabalament de tots els danys soferts ja sigui en persones o en els equipaments i espais públics i privats.

Exigeix la retirada immediata de “tots els cossos policials i repressius que l’Estat espanyol manté a Catalunya” i condemna l’actuació dels responsables de l’operatiu desplegat, i de tots aquells partits i entitats que de forma directa o indirecta li han donat cobertura.

Insta el Govern municipal a “treballar per donar resposta a la voluntat expressada per la ciutadania de Barcelona” l’1-O, i acorda que l’Ajuntament faciliti als ciutadans que ho precisin assistència jurídica gratuïta i qualsevol mesura legal en defensa dels seus drets, la qual cosa fa mitjançant un correu electrònic obert expressament i en l’Oficina per la No Discriminació.

Felicita i agraeix a l’organització, a les entitats, voluntaris i ciutadans que van participar en el referèndum i ho van fer possible “malgrat les agressions sofertes”, i mostra la solidaritat amb les més de 300 persones ferides a la ciutat i les prop de 850 en tota Catalunya en l’actuació policial.

Reitera el suport de l’Ajuntament a les institucions catalanes i als detinguts “per donar compliment al mandat del poble de Catalunya” expressat en el referèndum, i la proposició es notificarà al Consell d’Europa, al Tribunal Europeu de Drets Humans, a l’ONU, al Parlament Europeu i a les ambaixades i consolats de tot el món a Espanya.

TEMPS PER A LA MEDIACIÓ

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha assegurat que no es pot accelerar a qualsevol preu: “Necessitem temps per a la mediació i per parar l’escalada de violència”; ha subratllat que el Rei ha quedat deslegitimat com a institució d’integració dins de l’Estat, i ha reclamat treballar per un projecte republicà, social i que generi ponts amb la resta d’Espanya.

El dirigent socialista i segon tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha dit que l’actuació del Govern central va ser “desproporcionada, un error cruel, una demostració més d’impotència que de legitimitat”, després de la qual cosa ha lamentat que no s’hagi consensuat una proposta per condemnar l’actuació –com s’ha fet en la Diputació–, i ha avisat que el diàleg sense legalitat és estèril, i que la legalitat sense diàleg és ineficaç.

TRENCAR AMB EL PSC

El president del grup municipal Demòcrata i exalcalde, Xavier Trias, ha assegurat que les detencions del 20 de setembre van marcar “la fi de l’autonomisme i del règim del 78”, i ha assegurat que l’Estat espanyol ha menyspreat els catalans quan no els ha necessitat.

El líder municipal d’ERC, Alfred Bosch, ha assegurat que els ferits de l’1-O tenien com obsessió votar i defensar les urnes, i ha demanat a l’alcaldessa, Ada Colau, que trenqui el govern amb el PSC a l’Ajuntament: “Vostès tenen un problema, que es diu PSC”, ha advertit.

Maria Rovira (CUP) també ha exigit trencar amb els socialistes per la seva postura davant l’actuació policial, en la qual ha dit que va haver-hi agressions sexuals i ferits amb bales de goma que demostren que la transició va ser falsa i va conduir a institucions hereves del franquisme, i ha advocat per declarar la independència, perquè “no es pot intervenir amb una pedra”.

CRÍTIQUES DE CS I PP

Carina Mejías (Cs) ha recordat que no es pot construir res en contra de la meitat de la població, i ha lamentat que l’actuació policial ha afavorit el sector sobiranista: “L’acció del Govern d’Espanya ha estat tan maldestre que els ha donat una excusa per victimitzar-se”.

El popular Alberto Fernández ha rebutjat la violència, ha demanat al Govern que trenqui amb la CUP i ha criticat que s’assenyalin partits i entitats, i ha dit a Trias: “Si creu que la millor forma d’encarar el futur de Catalunya és que, des de l’estelada, s’assenyali aquells que no pensen com ells, això ja ho feien uns altres amb l’estel de David”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any