El govern espanyol admet al Consell d’Europa que va reformar el TC per aturar el procés català

  • La Comissió de Venècia fa públic el document crític amb les mesures coercitives de la reforma de la llei del TC

VilaWeb
Redacció
13.03.2017 - 18:18
Actualització: 14.03.2017 - 07:16

La Comissió de Venècia del Consell d’Europa ha fet públic l’informe complet en què critica la reforma de la llei del Tribunal Constitucional espanyol. Una reforma que el govern espanyol va admetre que feia a causa del ‘moviment separatista Catalunya’. Segons el text, gairebé tots els interlocutors amb qui es va entrevistar la delegació del Consell d’Europa que va visitar Madrid per investigar la llei es van referir, més o menys explícitament, al ‘moviment separatista de Catalunya’ com a raó política de la reforma.

La comissió manifesta dubtes sobre la possibilitat de suspendre funcionaris o càrrecs electes: ‘La suspensió de membres del parlament que tenen un mandat democràtic del poble sobirà podria ser problemàtica.’ I ho raona, dient que són protegits per prerrogatives constitucionals, com la inviolabilitat. En la resposta, el govern espanyol va dir: ‘Llevat dels qui tenen deures parlamentaris administratius perquè formen part de la mesa del parlament, la llei no preveu la suspensió de diputats.’ Tanmateix, el Consell d’Europa creu que la normativa és imprecisa.

En el document, la comissió també adverteix que atribuir al Tribunal Constitucional el poder d’executar les decisions pròpies, tot imposant multes o suspenent càrrecs, és contraproduent per a la reputació del tribunal. I afegeix: ‘No és improbable que la persona que rebutja executar una sentència també rebutgi pagar la multa o menystingui la suspensió i continuï en el càrrec. Això posaria en qüestió l’autoritat del Tribunal Constitucional i, de retruc, de la constitució.’

Els membres de la Comissió de Venècia també expliquen que en les reunions que van tenir a Madrid, el govern espanyol va admetre que s’aplicarien les mesures previstes en la reforma del TC ‘abans de prendre mesures d’últim recurs, com ara l’article 155 de la constitució’.

Vegeu ací el text íntegre de l’informe:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any