El govern espanyol presentarà un recurs parcial al TC contra la llei d’emergència residencial

  • Sáenz de Santamaría en diu que alguns aspectes posen en risc el principi d'igualtat entre ciutadans espanyols

VilaWeb
Redacció
29.04.2016 - 13:22
Actualització: 29.04.2016 - 17:19

La vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat que presentaria un recurs al Tribunal Constitucional contra alguns aspectes de la llei 24/2015 de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. Considera que hi ha alguns apartats de la llei referents a l’emergència residencial que envaeixen les competències estatals i que poden posar en risc el principi d’igualtat entre ciutadans espanyols. En canvi, el govern espanyol no recorrerà els apartats que fan referència a la pobresa energètica.

Santamaría ha anunciat que es recorren bàsicament cinc articles i una disposició transitòria, tots ells referits a qüestions processals o bé a una possible vulneració del principi d’igualtat entre tots els ciutadans de l’Estat. Es recorren els articles 2,3,4, una part del 5, el 7 i la disposició addicional primera, tots els que recomanava portar al TC l’informe del Consell d’Estat que l’executiu va rebre el passat 21 d’abril. Sáenz de Santamaría ha volgut deixar clar que l’informe va arribar un dia abans de la reunió entre els presidents Mariano Rajoy i Carles Puigdemont i una setmana abans de la reunió que ella mateixa va tenir amb ahir Oriol Junqueras.

‘Que la Generalitat no consideri que portem els afers als TC perquè els considerem pitjor o millor govern. No tenim cap intenció de plantejar recursos d’inconstitucionalitat més enllà de la defensa de l’ordre constitucional’, ha remarcat. En el mateix sentit, però amb un to molt més contundent, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro: ‘Quan demanen que no presentem recursos, que m’estan demanant, que incomplim la llei? Que prevariquem?’. Segons el ministre, els recursos d’inconstitucionalitat es presenten automàticament si es tenen dubtes seriosos d’incompatibilitat amb la llei estatal.

En tot cas, la vice-presidenta espanyola ha subratllat que existeix un mecanisme previ als recursos al TC, que és el de les negociacions a la comissió bilateral entre representants de les dues institucions. Sáenz de Santamaría ha explicat que recórrer més a la comissió bilateral aquesta va ser, precisament, una de les peticions que li va fer arribar a Junqueras en la reunió a la Moncloa d’aquest passat dijous.

Pel que fa als articles recorreguts, relacionats bàsicament amb l’emergència habitacional, la número 2 de l’executiu estatal ha explicat que es tracta bàsicament d’evitar que Catalunya faci canvis en els mecanismes judicials vinculats als desnonaments i en el regulació del dret de propietat. Entre d’altres, el govern espanyol demana al TC que suspengui el paper decisori que la llei reserva a la mediació en casos d’impagaments de lloguer o hipoteca que poden derivar en desnonament.

L’executiu estatal també vol evitar que a Catalunya es pugui iniciar un procediment judicial específic per resoldre temes vinculats als desnonaments, perquè processalment només hi pot haver un procediment a tot l’estat. En la llei catalana es marca un procediment simplificat que insta el jutge a dictar una resolució que inclogui un pla de pagament i li dona la potestat per cancel·lar els imports no satisfets en funció de les circumstàncies personals del consumidor.

L’article 5 de la llei 24/2015 és el que principalment parla de desnonaments i el govern espanyol en recorre els punts 1,2,3,4 i 9. Bàsicament aquí s’obliga als grans tenidors d’habitatges i a les persones jurídiques que hagin adquirit un habitatge via execució hipotecària, a plantejar alternatives de lloguer social a les famílies que no pugui fer front al pagament de la hipoteca, abans d’iniciar qualsevol procediment judicial per impagament.

Pel que fa a l’article 7, el govern estatal no està d’acord amb què l’asministració pugui resoldre la cessió obligatòria d’habitatges, per un període de tres anys, en el cas que siguin habitatges buits propietat de persones jurídiques obligades a pagar l’impost sobre els habitatges buits (també recorregut per l’Estat) o que disposi d’habitatges buits en un municipi en el que hi hagi, com a mínim , una família amb risc d’exclusió social. “Vulnera el principi d’igualtat i la regulació del dret de propietat”, ha interpretat Sáenz de Santamaría.

A la reunió que es va fer ahir amb el vice-president Oriol Junqueras, es va acordar que el govern espanyol estudiaria, segons la petició del govern català, de no presentar aquest recurs, tenint en compte els efectes que faria la suspensió de la llei en la població més desafavorida.

‘Cap persona quedarà desatesa’
El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha lamentat des de Vilafranca del Penedès que el govern espanyol hagi pres aquesta decisió i hagi demanat la suspensió de la llei en el recurs presentat al TC: ‘Vull recordar que és una decisió política i no tècnica, demanar-ne que tingui efectes suspensius. Això s’ho podrien haver estalviat si realment tenien la voluntat de poder dialogar i trobar acords que no afectessin les persones, tal com vaig traslladar al president en funcions.’ Puigdemont diu que el govern està preparat per afrontar la situació i que cap persona quedarà desatesa: ‘Seguirem aplicant les bondats d’aquesta llei.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any