Una ‘viquimarató’ potencia les referències del cinema català a Internet

  • Els voluntaris editaran i ampliaran articles sobre el cinema català de la Viquipèdia a Barcelona, Tarragona, Girona i Tortosa

VilaWeb
Redacció
10.03.2017 - 02:00

El cinema català protagonitza avui la IV Nit de la Llengua al Món Digital. Es tracta d’una ‘viquimarató‘, una acció intensiva en què voluntaris editaran i ampliaran amb referències fiables articles de Viquipèdia en llengua catalana sobre films, actors, directors, festivals, entre altres temàtiques relacionades amb el cinema català. També es traduiran articles a altres llengües amb l’objectiu de guanyar més difusió.

Els voluntaris podran consultar les bases de dades Cinema en Català, que conté més de mil fitxes de films amb informació com el títol original, el títol en català, el director, els intèrprets, la sinopsi o la distribuïdora i la Filmoteca Esadir, de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, amb més de 12.000 títols de films traduïts al català.

A Barcelona, la ‘viquimarató’ es farà al Centre de Documentació de la Direcció General de Política Lingüística. A Tarragona, al port de la ciutat. A Tortosa, a la biblioteca Marcel·lí Domingo. L’esdeveniment l’organitza la Direcció General de Política Lingüística amb la col·laboració de la fundació Amical Wikimedia i tindrà lloc simultàniament a Barcelona, Girona, Tarragona i Tortosa des de les 18.00 a les 23.00. A Girona s’ha fet de forma virtual des de dilluns i conclourà també a les 23.00.

El català ocupa la dissetena posició en nombre d’articles a la Viquipèdia i va ser la segona llengua utilitzada després de la creació de l’enciclopèdia virtual l’any 2001 després de l’anglès. Dels més de quaranta milions d’articles, 534.902 són en català.

Ús del català a Internet
El 2015 més de la meitat dels internautes del Principat, un 54,4%, van fer alguna consulta en català a Internet el 2015. Són dades de l’Informe de Política Lingüística del 2015, el darrer publicat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.

El 2015 el consum de pàgines web en català va augmentar d’un 37,6% a un 54,4%, set punts més respecte al 2014 i tretze punts per sobre del 2013. ‘El fet que les consultes a Internet siguin més multilingües ha fet que el percentatge de totes les llengües hagi augmentat el 2015.’, recull l’informe. El govern català encara no té les dades definitives del 2016, ja que encara s’està fent el procés de recollida i anàlisi.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any