Xavier Bosch, guardonat amb el premi Ramon Llull 2015

  • El jurat ha guardonat el periodista per la novel·la 'Algú com tu'

VilaWeb
Redacció
06.02.2015 - 11:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El periodista Xavier Bosch ha guanyat el XXXV Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull amb ‘Algú com tu’, la crònica de la recerca i reconstrucció d’una història d’amor entre Paulina Homs i Jean-Pierre Zanardi a través dels records, els documents, les troballes sobtades i el testimoni de les persones que van compartir el seu enamorament clandestí. L’obra, distingida amb el guardó més important de les lletres catalanes, ha estat premiada amb 60.000 euros i es publicarà el 4 de març. Bosch ja va guanyar el Premi Sant Jordi l’any 2009 per l’obra ‘Se sabrà tot’, la primera novel·la de la trilogia del periodista i investigador Dani Santana.

El Jean-Pierre Zanardi, galerista a la Rive Gauche, és un esperit lliure. Paulina Homs, de vida tranquil·la i familiar a Barcelona, arriba a París amb motiu del casament de la seva cosina. Entre tots dos, naixerà un amor inesperat que sacsejarà les seves vides per sempre.

No serà fins anys més tard amb la mort de la seva mare, que la filla de la Paulina descobrirà el gran amor que la va marcar per sempre. A través de les paraules escrites en les cartes de la parella, es
reconstrueix la història d’amor entre la Paulina i el Jean-Pierre, quatre dies d’intensa relació mantinguda en el temps per la força del record.

Canvi en la data de lliurament del premi

La novel·la ‘Algú com tu’ es publicarà el 4 de març en un acte de lliurament al Palau de la Generalitat de Catalunya que estava previst per aquest dimarts, però que es va ajornar arran de la mort del president del grup Planeta, José Manuel Lara Bosch.

Atorgat per primera vegada el 1981 amb els objectius de contribuir a estimular la creació literària en català i a impulsar-ne la difusió i amb una dotació econòmica de 60.000 euros per a l’obra guanyadora, el Premi Ramon Llull és el guardó més reconegut de les lletres catalanes. Per a l’edició actual s’han rebut un total de 54 obres inèdites. L’obra guanyadora de la darrera edició va ser ‘Desig de Xocolata’, de Care Santos.

El jurat del premi està format per Antoine Caro en representació d’Éditions Robert Laffont, Carles Casajuana, Pere Gimferrer, Gemma Lienas i Emili Rosales.

Autor d’una trilogia premiada

Xavier Bosch va néixer a Barcelona el 1967. És autor de la trilogia de novel·les del periodista-investigador Dani Santana: ‘Se sabrà tot’ (Premi Sant Jordi 2009 i llibre més venut del 2010), ‘Homes d’honor’ (2012) i ‘Eufòria’ (2014). Anteriorment, havia publicat els reculls de contes ‘Jo, el simolses’ (1992) i ‘Vicis domèstics’ (1998), i la novel·la juvenil ‘La màgia dels reis’ (1994).

Periodista de llarga trajectòria, ha estat creador de formats audiovisuals d’èxit com ara ‘Alguna pregunta més?’, ‘El Món a RAC1’ o ‘El gran dictat’. Ha estat cap de programes de RAC1, director de
L”Avui’, del documental ‘La fleur’ i de l”Àgora’ de TV3. Actualment és membre del consell editorial de l”Ara’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any