Felipe VI es corona vestit de militar i amb grans absències

  • Blindatge policíac i pompa militar · No hi ha ni mandataris internacionals ni Juan Carlos ni la infanta Cristina, encausada

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.06.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tal com va fer Juan Carlos i tal com es presentava sempre el dictador Franco, el nou rei espanyol, Felipe VI, assisteix a la sessió de proclamació vestit amb uniforme militar, com a cap de l’exèrcit espanyol. Després de rebre honors militars, ha arribat al congrés, on hi farà un discurs del president de la cambra, Jesús Posada, i, en acabat, un del nou rei. Però en aquesta cerimònia hi haurà absències notables. Madrid, blindada per milers de policies i soldats.

Heus ací l’emissió en directe de la coronació, amb les imatges de la realització de Televisió Espanyola:

Per començar, no hi haurà ni tan sols el rei que abdica, el seu pare, Juan Carlos. Segons la casa reial, és una manera de ‘donar més protagonisme al seu fill’.

Hi haurà més absències destacades de la família reial espanyola, com ara la de Cristina de Borbó. En aquest cas, la intenció és ben clara: no volen tacar la fotografia de la coronació amb la imatge de la filla petita de Juan Carlos, encausada en el cas Nóos juntament amb el seu marit, Iñaki Urdangarin.

A la cerimònia, no hi assistiran tampoc caps d’estat internacionals. Sí que hi haurà dirigents de partits de l’estat espanyol, inclòs CiU, malgrat que es va abstenir en la votació de la llei d’abdicació. El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, també hi serà, malgrat el viatge que ha fet aquesta setmana als Estats Units. Després de dir que no sabia si hi podria assistir, Mas va decidir d’escurçar el viatge i fer cap a Madrid, ‘per respecte institucional i bon veïnatge’. Així mateix, hi seran presents els presidents de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, i del Govern de les Illes Balears, José Ramón Bauzá.
 
Ara, no hi haurà pas representats tots els partits: ni ERC, ni ICV, ni Esquerra Unida, ni Compromís, ni la Chunta Aragonesista, ni Amaiur, ni el BNG, ni Geroa Bai.

Notícies relacionades:

Exaltació patriòtica i blindatge policíac en la coronació de Felipe

Crespons negres contra els Borbons, als balcons de Xàtiva

Opinió:

Editorial de Vicent Partal: Felipe, ni V ni VI

Mail obert de Pere Cardús: Grinyol històric

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any