Exaltació patriòtica i blindatge policíac en la coronació de Felipe

  • Més de set mil agents es despleguen a Madrid · La policia prohibeix les banderes republicanes a la desfilada

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.06.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Ministeri d’Interior espanyol ha activat ‘un dispositiu policíac especialment complex’, compost per més de 7.000 agents, amb motiu de la coronació de Felipe. Durant el matí, hi haurà tiradors especialitzats col·locats als edificis alts en tot el recorregut que faran Felipe i la seva família, entre el congrés espanyol i el palau de la Zarzuela. S’ha activat un sistema de vigilància de 4.300 membres de la policia espanyola i gairebé 3.000 de la guàrdia civil. També hi haurà agents del CNI (no s’ha especificat quants) i les forces armades, que controlaran l’espai aeri.

Hi haurà més de 2.000 agents antiavalots de les unitats d’intervenció policial; 36 especialistes en desactivació d’explosius i detecció d’armes nuclears, químiques i biològiques; una trentena d’unitats subterrànies, una vuitantena de GEO;  i també agents de la policia científica. El dispositiu va entrar en funcionament dilluns a mitjanit i es controla des del centre de comandament que hi ha a la secretaria d’estat de Seguretat.

També s’han activat, entre més, agents de la brigada mòbil, gossos guia, quaranta agents dels grups operatius especials de seguretat (GOES), vint agents de cavalleria i més de 600 especialistes en atenció al ciutadà.

Les banderes republicanes, prohibides en la desfilada de Felipe i Letícia

La policia espanyola va anunciar ahir que impediria l’exhibició de banderes republicanes en tot el recorregut que els nous reis faran pel centre de Madrid, abans de la coronació al congrés espanyol i després. Per justificar aquesta mesura, la direcció general de la Policia addueix un informe de l’advocat de l’estat. I l’advocat diu que es basa en la llei espanyola 1/92 de Protecció de Seguretat Ciutadana, que permet de retirar símbols quan es consideri que poden causar incidents al carrer.

Prohibeixen les manifestacions per a reclamar la república

La delegada del govern espanyol a Madrid, Cristina Cifuentes, va prohibir dilluns qualsevol manifestació. Fins i tot en va prohibir una en defensa de l’educació pública i una contra la impunitat dels crims dels franquisme previstes per al vespre. Tanmateix, la coordinadora republicana de Madrid manté la convocatòria de manifestació a les 12.00 a la Puerta del Sol. Cifuentes ha reiterat que no permetria cap protesta al centre de la ciutat.

A les xarxes socials s’ha fet popular l’etiqueta #DaLaEspaldaaLaCorona per demanar que durant el passeig de Felipe els ciutadans s’hi girin d’esquena com a senyal de protesta contra la monarquia.

El nacionalisme espanyol, ben vistent a Madrid

Els vagons del metro de Madrid duen un adhesiu amb la bandera espanyola, d’ençà de fa un parell de dies. I no és pas l’únic símbol de patriotisme espanyol visible, ans el centre de la ciutat és ple d’edificis amb banderes espanyoles de grans dimensions. En molts d’aquests punts també es mostren cartells per a celebrar la coronació de Felipe. Les tanques que delimiten els espais on no poden passar els ciutadans també s’han engalanat amb banderes.

L’Ajuntament de Madrid retira vuit-centes galledes d’escombraries

L’Ajuntament de Madrid també ha activat un dispositiu policíac amb més de 1.500 agents. D’una altra banda, ahir al vespre operaris de l’equip de neteja van retirar 800 galledes d’escombraries de les comunitats de veïns i comerços del centre. Diuen que les tornaran a col·locar als punts habituals aquesta vesprada. L’ajuntament també coordina els bombers i les ambulàncies i es fa càrrec dels talls de trànsit i restriccions del transport públic a la ciutat durant tot el matí.

Informació relacionada:

L’operació Felipe VI contra la independència de Catalunya, en quatre hipòtesis

Exaltació patriòtica i blindatge policíac en la coronació

VilaWeb penja cap per avall totes les fotografies relacionades amb la coronació de Felipe

Mas i Urkullu no aplaudeixen Felipe VI

Crespons negres contra els Borbons, als balcons de Xàtiva

El perquè del retrat capgirat de Felip V a Xàtiva

Editorial de Vicent Partal: Felipe, ni V ni VI

Mail obert de Pere Cardús: Grinyol històric

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any