Ada Colau dimiteix com a portaveu de la PAH

  • Diu que continuarà vinculada a l'entitat, però que vol deixar de ser-ne la cara visible

VilaWeb
Redacció
07.05.2014 - 11:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), Ada Colau, ha dimitit. En una carta dirigida a diferents seccions de la PAH, explica que continuarà vinculada a l’entitat que ella mateixa, amb un grup de gent, va fundar l’any 2009, però deixa clar que vol deixar de ser-ne la cara visible.

‘No deixo la PAH, però vull fer les coses bé. Sento que ha arribat el moment d’agafar distància, tant per mi com pel moviment’, diu Colau a la carta, i afegeix: ‘Necessito sentir que puc fer unes altres coses i opinar sense ser les vint-i-quatre hores la cara de la PAH.’

‘Per evitar especulacions’, aclareix que no fitxarà per cap partit, tot i que li ho han proposat unes quantes vegades i que en algun moment fins i tot ho havia sospesat. ‘Crec que l’actual sistema de partits forma part del problema’, diu, i per això descarta el ‘fitxatge individual’. ‘Com a ciutadana, estaré encantada de donar suport i participar de processos amplis que proposin un canvi real en les formes de fer política’, afegeix.

La PAH, amb ella al capdavant, ha aturat milers de desnonaments a tot l’estat espanyol aquests darrers cinc anys i ha posat en evidència la injustícia que representa la llei hipotecària espanyola, que ha deixat sense casa milers de famílies.

Colau també defensa que les PAH són més necessàries que mai i que s’impulsin ‘uns altres espais de confluència on unir forces per canviar les regles del joc’, sense vincular mai les PAH a cap candidatura electoral.

Colau, que abans ja treballava en l’àmbit del dret a l’habitatge a l’Observatori DESC, ha passat per platós de televisió, pel parlament català, pel senat i el congrés espanyols, en llargues sessions, algunes de les quals tenses. Us n’oferim un recull.

Vegeu el vídeo del discurs d’Ada Colau aquest mes de febrer passat a Santa Coloma de Gramenet, juntament amb Carme Forcadell, de l’Assemblea Nacional Catalana, i Iñaki Aicart, de l’Assemblea de Docents de les Illes. A banda, recentment Colau ha estat protagonista de sengles reportatges de la BBC i de New York Times.

Vegeu el diàleg entre Ada Colau i David Fernández, també aquest mes de febrer, al Prat de Llobregat:

Primera part:

Segona part:

Vegeu el vídeo de la topada entre Ada Colau i Iturgaiz (PP) a l’eurocambra l’abril de l’any passat, quan el PP va convertir la sessió sobre els desnonaments en un atac a la PAH i a Colau:

El febrer de l’any passat, el govern espanyol, el Banc d’Espanya, diverses ONG i una trentena d’entitats financeres van signar un conveni per crear un fons de 6.000 habitatges de lloguer social per a les famílies desnonades. La vice-presidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va fer un discurs de defensa del fons que va aixecar molt rebombori, pel to, titllat de lacrimogen. Més tard, la representant de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, Ada Colau, va criticar amb duresa al congrés aquest fons. Un internauta va contraposar en un vídeo les declaracions de Sáenz de Santamaría i les de Colau:

El febrer de l’any passat va comparèixer a la comissió d’economia del congrés espanyol per exposar la seva opinió sobre la reforma de la llei hipotecària i per exigir respostes als desnonaments arran de l’impagament d’hipoteques. Colau va retreure als representants polítics que haguessin trigat tant a veure aquest drama social i els va demanar un programa de mínims per resoldre la situació que havien de suportar moltes famílies expulsades de casa seva.

Colau va titllar de ‘criminal’ el secretari general de l’Associació Espanyola de Banca (AEB), Javier Rodríguez Pellitero. Aquestes paraules van encendre la comissió.

Aquest és el fragment de la intervenció que va encendre la comissió:

I aquesta és la crida que fa perquè la setmana que ve admetin a tràmit la ILP per la dació en pagament. ‘Hauran de veure com la gent els assenyala allà on vagin si no ho fan’, els va dir:

L’episodi més recent són les mostres de suport que va rebre a la xarxa després d’haver estat estat durament insultada en un programa de La Sexta:

Vegeu ací el programa sencer:

Vegeu també el fragment de l’insult a Colau:

I el moment de l’expulsió d’Alfonso Rojo

I les mostres de suport a Colau es van disparar a la xarxa. Vegeu-ne exemples:

Ada Colau va respondre a través de Twitter agraint les mostres de suport i anunciant que no pensava tornar al programa:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any