La BBC retrata Ada Colau i ‘la croada antidesnonaments’

  • La periodista parla amb desnonats i relata com és una reunió de la PAH

VilaWeb
Redacció
19.02.2014 - 12:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La cadena britànica BBC publica un extens reportatge sobre el moviment antidesnonaments a l’estat espanyol, en què explica les ‘draconianes’ lleis espanyoles sobre l’habitatge i parla amb la portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, Ada Colau, i assisteix a una de les reunions de la PAH. La periodista Lucy Ash fa així una descripció del desemparament amb què es troben milers de desnonats, parla amb alguns i exposa drames personals que afecten molta gent. ‘La seva principal font de suport és una dona amb determinació de Barcelona, Ada Colau’, escriu.

‘Fou tot un seguit de suïcides relacionats amb desnonaments que va portar Ada a crear la plataforma, fa cinc anys’, recorda el reportatge, que també subratlla que és a Catalunya on la PAH té més presència i activitat.

Lucy Ash explica així com és una reunió de la plataforma, a la qual va assistir:

«Vaig anar a una reunió plena de gent en un garatge en una zona deteriorada de Barcelona. Gent desesperada i amb aparença de vençuts escolten atentament els oradors i prenen nota.

A mesura que va passant el micròfon d’una persona a una altra, que s’alcen i expliquen la seva història, la dimensió de la crisi de l’habitatge a Espanya es fa evident.

Una dona amb la cara plena de llàgrimes diu a la reunió que el seu banc li havia promès de bon començament que no pagaria els interessos del préstec. Ara ella té pendent una factura enorme. ‘Hauré de tornar a l’Equador, diu sanglotant.

De sobte, una de les activistes llegeix una nota i agafa el micròfon. ‘Escolteu! Això és urgent. Hi ha una família que serà desnonada dimecres a les vuit del matí, i hem d’anar-hi a aturar-ho!’

Després, demana quanta gent podrà anar a donar suport a aquesta acció directa. Hi ha una sorollosa discussió sobre les rutes d’autobús i la millor manera d’anar fins a la propietat amenaçada.

La majoria de la gent vénen a aquesta reunió per primera vegada. Els encoratgen perquè es facin membres i vagin a plantar-se davant de les cases amenaçades quan hi arribi la policia. Aquestes manifestacions ja han aturat un miler de desnonaments.»

Notícia relacionada:

Ada Colau, protagonista al New York Times (21-12-2013)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any