Encausats els vuit mossos que van detenir l’empresari mort al Raval

  • La jutgessa considera que es van extralimitar i els cita a declarar el 13 de novembre

VilaWeb
Redacció
04.11.2013 - 11:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La jutgessa que instrueix el cas de la mort de l’empresari Juan Andrés Benítez al barri del Raval de Barcelona després de ser detingut pels mossos d’esquadra ha encausat els vuit agents que van participar en la detenció. Una detenció polèmica pels cops que va rebre Benítez mentre el reduïen i que evidencien algunes de les imatges enregistrades per veïns. La jutgessa conclou que es van extralimitar en l’actuació després d’haver escoltat els testimonis i d’haver examinat l’informe de la policia espanyola sobre els fets. I els crida a declarar el 13 de novembre vinent.

En l’informe, que cita Catalunya Ràdio, la jutgessa diu que els agents no només van fer la maniobra de reducció perquè tant les imatges dels veïns com l’atestat de la policia espanyola i les declaracions dels testimonis corroboren que van clavar puntades de peu i cops de puny quan ja l’havien reduït. La jutgessa els imputa delictes contra la vida, contra la integritat moral, coaccions i obstrucció a la justícia.

Els fets

Els fets van passar al carrer de l’Aurora, al Raval de Barcelona, el dia 6 a la matinada. Juan Andrés Benítez es va barallar amb un veí i, quan hi acudí la policia, no es va voler identificar. Els agents el van acorralar i el van reduir a cops. Més tard el detingut es va morir d’infart. 

Segons la versió dels mossos, els cops que presumptament van desencadenar l’infart se’ls va fer ell mateix, però els vídeos dels fets enregistrats per veïns qüestionen aquesta versió. En un d’aquests vídeos, publicat dijous per La Vanguardia, es veu com redueixen i colpegen el detingut, i se sumen a les que ja es coneixien, gravades també des d’un balcó del carrer per uns veïns i publicades pels veïns. En aquest nou vídeo s’hi veu clarament l’orientació del cos del detingut i es pot deduir que els cops que dóna un dels agents són a la part superior del cos. No queda clar si, tal com deia la policia espanyola, Benítez va rebre els cops al cap. Aquest és el vídeo.

Les explicacions d’Espadaler

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, va comparèixer dijous mateix, unes hores abans de la publicació d’aquestes imatges. ‘Amb la informació gràfica de què disposem avui, i d’acord amb les investigacions que hem fet, el Departament d’Interior no pot concloure que hi hagi hagut una mala praxi consistent a haver donat cops a la banda esquerra del cap a Juan Andrés Benítez en el moment de la seva detenció i reducció’, va declarar.

Va demanar que fos la policia espanyola que demostrés que els agents havien fet aquests cinc cops al cantó esquerre del cap a Benítez, tal com havia recollit en l’informe lliurat a la jutgessa.

‘És acceptat que en un procés de reducció s’ha de fer servir la mínima força possible perquè sigui efectiva. Si es confirmés que es van clavar aquests cops, ens trobaríem en un cas d’extralimitació policíaca, no tan solament reprovable sinó també sancionable’, va dir Espadaler.

Tanmateix, va insistir que això no es podia pas demostrar amb la informació de què disposava. Per això va dir que Interior no aplicaria cap mesura cautelar als agents que van intervenir en l’actuació. ‘Si s’acabés evidenciant i demostrant aquesta informació, això tindria conseqüències d’ordre disciplinari’, va afegir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any