‘Compte, a Vic hi ha hagut un canvi de paradigma: ara vénen nazis de debò’

  • Entrevista a l'advocat vigatà Antoni Iborra, membre d'Unitat contra el Feixisme i el Racisme

VilaWeb
VilaWeb
Roger Cassany
03.07.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un grup de joves uniformats amb estètica clarament nazi va assistir dilluns, per primera vegada, al ple de l’Ajuntament de Vic. I ho van fer amb una actitud rotundament amenaçadora i amb el propòsit d’intimidar la resta dels assistents. Al ple s’hi havia d’aprovar una moció (PDF) impulsada per Unitat contra el Feixisme i el Racisme per protestar per l’ús de les dependències municipals que fa el partit Plataforma per Catalunya (PxC); s’hi ofereix assessorament només als vigatans que el cap del partit, Josep Anglada, consideri autòctons i mereixedors del servei. Durant la lectura de la moció hi hagué una intimidació constant del grup de nazis a la ciutadana que la llegia, una dona d’origen peruà. En acabat, es van començar a sentir crits i insults a la sala. Els antifeixistes cridaven ‘No passaran’ i els simpatitzants i regidors de PxC responien dient ‘Primer els de casa’. El batlle, Josep Maria Vila d’Abadal, va decidir de desallotjar la sala.

Antoni Iborra, conegut advocat de Vic, membre d’Unitat contra el Feixisme i el Racisme, era a la sala. En aquesta entrevista relata els fets, valora la presència per primera vegada de nazis declarats al ple municipal, l’abstenció sorprenent i imprevista dels regidors del PSC i de CiU a l’hora de votar la moció i el mal regust que aquests fets deixen a la ciutat de Vic.

L’origen de la moció que es va aprovar al ple és la polèmica activitat que PxC, des de fa pocs dies, duu a terme al local municipal que té a l’Ajuntament de Vic. En què consisteix?
—Segons que esbomba ell mateix, vol donar un assessorament a vigatans autòctons, de pura raça, excloent les persones que ell consideri immigrades, des dels serveis municipals. Per tant, això que hi fa –perquè aquesta activitat ja s’executa– és una cosa que la llei prohibeix explícitament: discriminar segons l’origen i la raça dels ciutadans en un servei fet en dependències municipals. El partit fa servir els mitjans i recursos de tots els vigatans per a una pràctica il·legal, racista i discriminatòria.

Éreu a la sala. Què va passar exactament al ple de dilluns?
—Els fets són molt clars: es va presentar una moció que demanava la intervenció del ple l’ajuntament per aturar la utilització il·legal d’espais i recursos municipals que fa el partit Plataforma per Catalunya. La moció defensava els valors democràtics i refusava el feixisme. I en Josep Anglada, preveient-ho, va decidir de muntar guirigall al ple i va fer venir uns quants amics seus descaradament nazis, amb un comportament molt agressiu, per portar crispació i molta tensió al ple. És evident que volia intimidar tothom que s’oposés a la seva oficina il·legal. Volia provocar els antifeixistes i els ciutadans demòcrates en general. Efectivament, va sorgir la crispació, hi va haver crits a la sala i el batlle, en un clima de molta tensió, va decidir de desallotjar-la per continuar el ple.

‘Anglada es disposa a trencar obertament les regles de la democràcia, cosa que deixa Vic en una situació molt complicada’

El fet que fossin descaradament i visiblement nazis és una novetat?
—Sí, compte, a Vic hi ha hagut un canvi de paradigma: ara vénen nazis de debò. A més, han estat reconeguts i d’alguns d’ells és pública l’afiliació no tan sols d’extrema dreta, sinó directament nazi. Això no havia passat mai, encara. És molt greu i és molt significatiu. El passat feixista i espanyolista del senyor Anglada és conegut i reconegut per ell mateix. Però ell sempre deia que ara era demòcrata perquè les persones canvien. Ara ja s’ha tret la màscara i ha ensenyat totes les cartes. Són les cartes del nazisme, de la violència, de l’amenaça i de la intimidació. És a dir, Anglada es disposa a trencar obertament les regles de la democràcia, cosa que deixa Vic en una situació molt complicada.

Aquesta actitud no l’ha tinguda sempre, Josep Anglada?
—Sí, però ara el senyor Anglada ja no pot fer el sorprès quan l’acusin de feixista. És clar que volia intimidar qualsevol qui s’oposés a la seva iniciativa, com ha fet sempre. Però aquesta vegada, abans de la moció va dir això a tothom qui volgués impedir-li de fer aquest ús il·legal dels recursos de l’ajuntament: ‘Sabrà com puja les escales, però ja veurem com les baixarà.’ Aquesta és una actitud que passa tots els límits, clarament amenaçadora. D’una agressivitat absoluta i intolerable.

‘Un membre de la Plataforma per Catalunya va fer pocs dies enrere unes manifestacions via Twitter on justificava l’assassinat de Guillem Agulló. I el senyor Anglada no l’ha desmentit en cap moment ni l’ha fet rectificar’

Alguns dels qui eren al ple havien viatjat feia poc a Grècia per entrevistar-se amb els caps del partit nazi Alba Daurada…
—Sí, i això també és molt significatiu. Però no únicament la gent que va venir al ple té contactes amb partits violents. Recordem que un membre de la Plataforma per Catalunya va fer pocs dies enrere unes manifestacions via Twitter on justificava l’assassinat de Guillem Agulló. I el senyor Anglada no l’ha desmentit en cap moment ni l’ha fet rectificar. Ara com ara, Plataforma per Catalunya justifica la violència i els assassinats contra els demòcrates. I això és extremadament greu. La moció demanava la intervenció dels mitjans públics, inclosa la fiscalia, perquè això no pugui passar.

CiU i PSC es van abstenir. Per què creieu que ho van fer?
—En el cas del PSC ignoro si la moció es va negociar amb ells directament, però s’esperava, lògicament, que el PSC hi votés a favor. Va ser una sorpresa. I en el cas de CiU, la moció va ser negociada personalment amb el batlle. I, de fet, en canvi del suport de CiU, el text de la moció s’havia rebaixat molt. Per exemple, en la primera versió la moció instava a tallar la línia telefònica del local municipal de Plataforma per Catalunya per tal que no fos utilitzada per a propòsits il·legals. Això, per exemple, es va treure del text a petició del batlle per assegurar el suport de CiU i aconseguir aprovar una moció de tots contra Plataforma. No s’entén l’abstenció de CiU. Vull pensar que el nerviosisme que va suscitar tot plegat va acabar causant totes dues abstencions. Però continua essent injustificable.

Quin regust deixen aquests fets a la ciutat de Vic? El batlle va dir també que considerava que el ple l’havia guanyat el senyor Anglada…
—El batlle va culpar dels incidents, de manera força explícita, la CUP i el grup d’antifexistes que hi havia al ple, perquè algú va cridar ‘No passaran’ dins de la sala. Però no es pot fer posar al mateix nivell una consigna com ‘No passaran’ i un grup de nazis uniformats amb escuts feixistes a les samarretes i amb actitud violenta i amenaçadora que no van parar d’intimidar i d’insultar la persona que llegia la moció al ple, que és una vigatana d’origen peruà. Els uns són demòcrates i els altres no. Sí, el senyor Anglada va guanyar en crispació, però no va guanyar el ple de cap manera, perquè la moció es va aprovar, malgrat les abstencions covardes de CiU i de PSC. Tot plegat deixa un regust violent, amarg i d’intolerància absoluta.

La moció, malgrat tot i passi què passi, s’aplicarà…
—Aquesta moció s’ha d’aplicar, sí, cosa que vol dir que s’ha de prohibir l’ús dels recursos municipals que fa el partit del senyor Anglada. Esperem que el govern municipal actuï aviat, com correspon a un ajuntament democràtic.

‘El feixisme sempre avança quan els demòcrates vacil·len’

Parlàveu de la situació complicada en què quedava Vic. Què s’hi pot fer?
—Cal unitat de tots els demòcrates. El feixisme sempre avança quan els demòcrates vacil·len. I al ple hi va haver dos partits demòcrates que van vacil·lar. Això dóna alè al feixisme, que utilitza l’amenaça i la violència com a estratègia per a fer vacil·lar els seus adversaris. Cal perdre la por i plantar-hi cara. No oblidem que fa pocs mesos que es van pactar els pressupostos municipals amb el suport de Plataforma per Catalunya. No sabem quines contrapartides en rebran, però sí que és segur que alimentar-se del suport de Plataforma per Catalunya implica entrar en terrenys molt perillosos i força a dubtar i a vacil·lar, que és allò que fa créixer el feixisme. Demanem fermesa democràtica, serena i pacífica. Unitat Contra el Feixisme i el Racisme fem una crida perquè CiU i el PSC s’afegeixin al front democràtic que hi ha a l’Ajuntament de Vic.

Dèieu també que Anglada s’ha tret definitivament la màscara. Creieu que tots els ciutadans que el van votar ara ho tornarien a fer?
—Confio que no. Confio que, aquesta vegada sí, molts dels qui el van votar ja no ho tornaran a fer. Espero que molts s’adonin que potser es van deixar enganyar per les propostes pretesament democràtiques del senyor Anglada. I repeteixo: la cosa més important és que ningú no tingui por del feixisme. No ens ha de fer por i ens hem de plantar. Junts.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any