Greus incidents al ple de l’Ajuntament de Vic per l’actuació de la racista PxC

  • Els racistes han portat simpatitzants uniformats al ple per a intimidar els antifeixistes · L'Ajuntament portarà PlataformaxCatalunya davant la fiscalia antidiscriminació

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.07.2013 - 21:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La presentació d’una moció (PDF) impulsada per Unitat contra el Feixisme i el Racisme a l’Ajuntament de Vic ha estat el detonant de greus incidents al ple que l’havia d’aprovar. En acabar la lectura de la moció, s’han començat a sentir crits i insults a la sala i el batlle Josep Maria Vila d’Abadal ha decidit desallotjar-la. Els antifeixistes presents a la sala cridaven ‘No passaran’, mentre que els simpatitzants i regidors de la Plataforma per Catalunya (PxC) responien dient ‘Primer els de casa’. Els regidors de PxC s’han presentat al ple acompanyats de simpatitzants uniformats per a intimidar els antifeixistes.

La moció, presentada per la CUP i ICV i llegida per representants d’Unitat contra el Feixisme i el Racisme, era contra de l’ús de PxC de les dependències municipals per a oferir un servei d’assessoria per a ciutadans amb DNI espanyol, excloent els immigrants. La moció s’ha aprovat amb els vots de SI, ICV, CUP i ERC; la PxC hi ha votat en contra, mentre que PSC i CiU s’han abstingut.

Concretament, la moció demana poder definir i aplicar de manera ‘immediata’ les normes d’ús destinades als partits del consistori i les seves dependències i on es regularan qüestions relacionades amb les activitats que s’hi desenvolupen, la salubritat i els horaris. En especial, el text fa un esment a prohibir les activitats discriminatòries. També estableix un mecanisme per poder verificar el compliment d’aquestes normes d’ús. I en cas que no es complexin, la possibilitat de prendre les mesures jurídiques oportunes. A més, preveu la creació d’una campanya antirumors que té per objectiu desmentir falsedats racistes entre la població. També vol mostrar el rebuig al feixisme d’acord amb els principis del Pacte Nacional per a la Immigració. Per últim, la moció proposa de comunicar a la fiscalia antidiscriminació els fets exposats per esbrinar si poden ser constitutius de delicte o no.

Els incidents no han passat dels crits i les paraules tot i que hi ha hagut moments de molta tensió. Un cop la sala ha estat desallotjada, els regidors han continuat el ple a porta tancada i sense públic. Els crits, però, s’han continuat sentint a fora de la sala i el batlle ha ordenat aleshores desallotjar tot l’edifici de l’ajuntament. Vila d’Abadal ha lamentat els incidents i ha dit que el ple d’avui l’havia guanyat el senyor Anglada ‘gràcies a la publicitat que li han fet’ i ha retret a la CUP el seu ‘llenguatge agressiu’. El regidor de la CUP, Nil Puigvila, ha instat a ‘denunciar aquí i arreu que Plataforma és feixista’ i no s’ha estat de denunciar-ho ell directament unes quantes vegades.

Neonazis amb relacions amb Alba Daurada

Entre els uniformats hi havia, com a mínim, dos coneguts joves neonazis que el periodista Bertran Cazorla ha reconegut en les fotos que s’han publicat de l’incident. Un d’ells és Alejandro Fernández, membre del Casal Tramuntana que el mes d’abril ja va fer acte de presència al ple de l’ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat i que el mes de gener passat va participar en un viatge a Atenes amb altres neonazis, com Sergio Concepción, també protagonista dels incidents al ple de Vic. Cazorla ja va revelar al setmanari Directa que Concepción s’havia reunit amb el dirigent del partit neonazi grec Alba Daurada, Nikolaos Michaloliakos.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any