Rajoy: ‘Tot és fals, tret d’algunes coses’

  • El president espanyol passa pel tràngol d'haver de respondre sobre els papers de Bárcenas davant de Merkel

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.02.2013 - 16:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha hagut de passar el tràngol de respondre per primera volta preguntes sobre el cas Bárcenas al costar de la presidenta alemanya, Angela Merkel. ‘Tot el que es diu sobre mi i els meus companys de partit no és pas cert. Tret d’alguna cosa, que és el que han publicat alguns mitjans de comunicació. Em trobo amb les mateixes ganes, il·lusió, força i determinació amb què vaig arribar a la presidència’, ha dit sobre la informació segons la qual hauria rebut més de 300.000 euros en diner negre en dotze anys.

A part d’aquesta confusa resposta, Rajoy ha repetit allò que va dir dissabte, quan no va admetre cap pregunta dels periodistes: que tot era fals i que els advocats del partit preparaven les accions judicials ‘per defensar l’honorabilitat de les persones afectades.’

Merkel també ha hagut de respondre preguntes sobre l’efecte que l’escándol Bárcenas i la suposada vinculació del president espanyol pot tenir sobre la recuperació econòmica a l’Estat. La canceller ha deixat clar que tots dos tenen “una relació de plena confiança”. “Per la meva part, la relació amb el president del govern espanyol és molt important, i seguirem treballant”, ha dit.

En aquest punt, Merkel ha defensat de nou l’agenda de reformes que està duent a terme el govern de Rajoy. “Sé que tot el govern espanyol, fins i tot els ministres, estan treballant per disminuït atur, perquè la reforma laboral tingui efecte i perquè Espanya torni a una situació forta que és la que es mereix el país”, ha dit, i “estic convençuda que el govern espanyol solucionarà aquesta tasca i Alemanya li donarà suport amb totes les forces de les que disposem”.

Informació relacionada: ‘Senyals de putrefacció’, diu el Financial Times

322.000 euros en negre

Si dissabte el president del govern espanyol i del Partit Popular, Mariano Rajoy, va negar que hagués rebut o repartit mai diner negre, ahir noves informacions publicades per El País indicaven el contrari. Ahir el diari, tal com va començar a anunciar poc després de la intervenció de Rajoy, publicà íntegrament els papers comptables (amb cercador inclòs) atribuïts a l’ex-tresorer del partit Luis Bárcenas. S’hi incloïa el pagament de 322.000 euros en negre al president espanyol en dotze anys.

En concret, ahir va publicar nou pàgines més de taules comptables, que cobreixen presumptament dinou anys de comptes irregulars del PP, del 1990 al 2008, quan María Dolores de Cospedal va accedir a la secretaria general de la formació i va expulsar Bárcenas. En aquests papers, Rajoy apareix en trenta-cinc apunts i sembla que va rebre 322.000 euros en diner negre durant dotze anys, 33.000 dels quals en concepte de corbates i vestits. ‘Mariano Rajoy, que abans-d’ahir va negar haver rebut mai diner negre, és la persona que apareix més vegades en la comptabilitat manuscrita de l’ex-tresorer del Partit Popular, Luis Bárcenas, com a destinatari de les sortides de caixa’, diu el diari.

Els documents manuscrits també revelen pagaments regulars de milers d’euros, des del 1997, a alguns alts dirigents més del partit, com ara Francisco Álvarez-Cascos (321.000 euros), Javier Arenas (225.000 euros), Rodrigo Rato (216.000 euros), Federico Trillo (185.000 euros), Jaime Mayor Oreja (181.000 euros) i Ángel Acebes (107.000 euros).

El 2002, explica El País, comencen a aparèixer noms d’empresaris que sembla que van contribuir amb donacions a engreixar els comptes del partit. Algunes superaven els 60.000 euros, quantitat que supera el límit permès en la llei de finançament de partits: ‘En el capítol d’entrada, les llistes registren donatius d’empreses o empresaris, la majoria dels quals van vulnerar la legislació vigent sobre finançament de partits polítics del 1987.’ Quatre anys més tard, als suposats quaderns de Bárcenas hi apareixen noms de corporacions empresarials com ara Villar Mir (530.000 euros), Mercadona (240.000 euros) i Fomento de Construcciones y Contratas (per valor de 165.000 euros).

 

Notícies relacionades:

Una enquesta d’El Periódico pronostica que el PP perdria més de 50 escons i IU i UPyD pujarien significativament

Rajoy no esvaeix les sospites

Un miler de persones protesten contra la corrupció política davant la seu del PP a Barcelona

Més de set-centes mil signatures exigeixen la dimissió de Rajoy i la cúpula del PP

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any