Rajoy no esvaeix les sospites

  • Va declarar, de manera televisada i sense periodistes, que les acusacions per sobresous en diner negre al PP són falses

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
03.02.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del Partit Popular i del govern espanyol, Mariano Rajoy, no va convèncer en l’esperada compareixença d’ahir a migdia en què havia d’esvair dubtes sobre l’escàndol desencadenat per la publicació de la presumpta comptabilitat B de la seva formació. Separat dels periodistes, que el veien per televisió des d’una altra sala a la seu del PP de Madrid, Rajoy va negar emfàticament que els papers atribuïts a l’ex-tresorer Luis Bárcenas siguin reals i els va qualificar d’apòcrifs.

Mariano Rajoy va negar rotundament les informacions que apunten que ell i més dirigents del PP van rebre sobresous en diner negre durant anys i va anunciar que, per esvair qualsevol mena de dubte, farà pública la seva declaració de renda i de patrimoni la setmana vinent a la web de La Moncloa. En una compareixença davant l’executiva del PP, Rajoy va afirmar que mai no havia rebut ni repartit diner negre i va qualificar d’infàmies els atacs que apunten a un finançament irregular de la seva formació.

El cap del PP, que no va voler identificar els autors d’aquesta suposada operació, va assegurar de manera taxativa que els 22 milions d’euros que han aparegut en un compte que l’ex-tresorer del PP, Luis Bárcenas, tenia a Suïssa no tenen res a veure amb la seva formació i va lamentar que aquests diners ‘s’atribuïssin intencionadament’ a la seva formació.

Segons Rajoy, el PP ‘ni ha tingut mai ni té comptes en un país estranger i mai no ha donat ordres d’obrir comptes en cap país estranger’. ‘No hi tenim res a veure i no tenim el mínim dubte que això es comprovarà per la justícia i que els tribunals i l’Agència Tributària faran que es compleixi la llei.’

El president del PP també va qualificar d’infàmies les informacions que apunten a cobraments irregulars de la direcció del partit a través de sobres, com també la suposada ‘comptabilitat secreta’ de Bárcenas que va publicar dijous el diari El País. Una ‘història’, va dir, que ha causat ‘un escàndol de grans dimensions’ que arriba a la presidència del govern. 

Finalment, Rajoy també va negar l’existència de cap pagament que no hagi rebut la comptabilitat de la formació i va dir que no hi ha comptes opacs. ‘No és cert que hagués percebut diners en metàl·lic que hàgim ocultat a hisenda’, va afegir. 

‘No sé quines són les intencions, ni qui manipula les dades, ni qui les filtra interessadament’, va sentenciar Rajoy, però ‘és fals’. ‘Tot el que s’ha dit i s’ha insinuat és fals.’

De fet, Rajoy va explicar que va optar per la política tot i que hi ha perdut diners i no hi és per ‘rebre aplaudiments o satisfer cap vanitat’. ‘Jo sóc responsable del que faig, no del que es digui, i si algú pensa que mitjançant l’assetjament m’arronsaré o puc abandonar la tasca que els espanyols m’han encomanat, he de dir que s’equivoca.’

Rajoy va voler atribuir totes les informacions a un intent de fer-lo abandonar la tasca al capdavant del govern espanyol i va advertir que el seu partit ‘es defensarà’. ‘Lamento el mal que far al PP, el que desitgen per a mi, el que intenten contra el govern, i el que de fet causen a Espanya’, però ‘no podran impedir que se sàpiga la veritat ni aconseguiran tòrcer el nostre compromís’.

Rajoy no va perdre l’oportunitat de criticar durament el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, per haver ‘donat validesa’ a les informacions sobre el suposat finançament irregular del PP ‘sense calibrar l’efecte que poden tenir per al país’. 

Els barons tanquen files amb Rajoy

Després de les paraules de Rajoy, va arribar el torn dels barons del partit, que li van expressar el suport i, en els casos en què apareixen als documents de Bárcenas (com Pio García Escudero i Ana Mato), van donar explicacions per aquesta qüestió.

La presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, va destacar que el comitè executiu havia tingut lloc en un moment molt difícil i complicat i va apuntar que les informacions busquen desestabilitzar el govern espanyol. També va expressar la seva satisfacció per la ‘fortalesa’, el ‘compromís’ i la ‘lliçó d’integritat i de claredat’ que, segons que va dir, havia ofert Rajoy.

Rajoy: ‘Continuaré aquí. Cal treure el cap i mantenir-lo alt i ferm’

Després de les intervencions dels barons a l’executiva del PP, Mariano Rajoy va tornar a prendre la paraula per agrair la confiança dels càrrecs del partit, un fet que l’obliga ‘a més’ en el futur. Rajoy va afirmar que la seva formació ha afrontat la situació ‘amb coratge i valentia’ i va afegir que continuarà al capdavant del partit. ‘Cal treure el cap i mantenir-lo alt i ferm.’

Rubalcaba diu que Rajoy ha portat Espanya a una situació ‘ingovernable’

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va parlar poc després de les primeres explicacions del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, sobre el ‘cas Bárcenas’. El cap socialista va dir que Rajoy havia portat Espanya a una situació ‘invivible’ i ‘ingovernable’ i va anunciar que avui diumenge el PSOE farà pública una declaració institucional arran de la gravetat dels fets. ‘La situació és ara més crítica que fa quaranta-vuit hores’, va assenyalar Rubalcaba, lamentant a més el to ‘desafiant’ del president popular.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any