El parlament es constitueix amb la mirada posada en la consulta

  • Núria de Gispert es reuneix avui amb els caps dels partits · Els proposarà un candidat a la presidència de la Generalitat

VilaWeb
Redacció
18.12.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Núria de Gispert va ser elegida ahir presidenta del Parlament de Catalunya de la desena legislatura amb 79 vots a favor, 52 abstencions i els tres vots nuls de la CUP. En el discurs, va fer una crida als diputats a evitar la batussa i la desqualificació, i va remarcar que la legislatura que comença serà fonamental per al futur del país. Avui fa una tanda de consultes amb els caps de les formacions polítiques per proposar a la cambra un candidat a la presidència de la Generalitat.

Segons la planificació feta pública pel parlament, al matí la presidenta rebrà Oriol Junqueras (ERC), Pere Navarro (PSC), Alícia Sánchez-Camacho (PP), Joan Herrera (ICV-EUiA), Albert Rivera (C’s) i David Fernàndez (CUP), i a la tarda es veurà amb Artur Mas (CiU).

Acabada la ronda de consultes, de Gispert ha de proposar un candidat a la presidència de la Generalitat i convocar el ple d’investidura. Hi ha deu dies hàbils per fer-lo, és a dir, que el termini s’acaba el dia 3 de gener.

‘El parlament haurà d’estar en sintonia amb un poble en marxa’

De Gispert va demanar en el discurs d’ahir que el parlament estigués a l’altura d’un país que travessa una greu crisi econòmica i que s’ha expressat ‘al carrer i a les urnes’ pel dret de decidir el futur col·lectiu. ‘El parlament haurà d’estar en sintonia amb un poble en marxa’, va reblar.

‘No venim de la constitució del 1978. Som hereus d’un gloriós passat, des de les nostres constitucions, la Generalitat republicana i també les corts del segle XIII. Continuem aquí malgrat els moments de crisi i de capitulació, i els intents de liquidar la nostra identitat. Mai ningú no ha pogut apagar la flama de la nostra identitat’, va declarar De Gispert en el discurs com a presidenta d’aquest nou parlament.

De Gispert va recordar el vuitantè aniversari d’aquest parlament. ‘Es compleixen vuitanta anys des que el president Macià deia als diputats: “Sou la lliure voluntat de la pàtria, sou honorables diputats de tot Catalunya en peu.” Cal un parlament en peu ben amatent a la realitat.’ I va recordar també la multitudinària manifestació de l’Onze de Setembre.

En definitiva, va destacar que aquesta seria la legislatura de ‘noves portes i horitzons i també d’una greu crisi econòmica que mina el benestar’.

Finalment va fer referència a la situació de discriminació de la dona en molts àmbits socials. ‘Cal eradicar els entrebancs i les barreres perquè dones i homes tinguin les mateixes oportunitats.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any