Companys de la dona ferida a un ull el 14-N relaten els fets

  • Diuen que l'impacte que l'ha deixada sense visió va ser 'probablement' d'una bala de goma · Demanen testimonis

VilaWeb
Redacció
16.11.2012 - 12:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els companys que anaven amb la dona que dimecres al vespre va rebre un fort impacte a l’ull que l’ha deixat sense visió (vídeo), expliquen en un comunicat com van anar els fets i demanen testimonis i proves per poder denunciar l’agressió. Afirmen que Ester Quintana, de 42 anys, va rebre ‘probablement’ l’impacte d’una bala de goma, durant els aldarulls posteriors (vídeo) a la manifestació anticapitalista de Barcelona.

Expliquen que no participaven en cap acte violent i que, un cop acabada la manifestació, cap a les 20.30, van baixar per passeig de Gràcia per anar cap a casa. ‘Sense adonar-nos-en, la confluència de Gran Via i passeig de Gràcia queda tancada per un cordó de furgonetes dels agents antidisturbis dels mossos d’esquadra. Comença la càrrega. Al mateix temps, a la plaça de Catalunya amb passeig de Gràcia s’instal·la un altre cordó d’antidisturbis que carreguen contra els manifestants que quedaven’, relaten en un comunicat publicat a ElDiario.es.

I continuen: ‘El grup d’amics que anàvem junts (Ester Quintana, Lluís Cabot, Antonio Godoy, Pablo Martínez, Isaías Sánchez i Laura), davant dels esdeveniments, nerviosos, correm per passeig de Gràcia en direcció muntanya/Hospitalet. Però les càrregues continuen, i fugim cap al carrer Casp. Fruit de les contínues càrregues, ens dispersem. És en aquest moment quan Ester Quintana Porras rep l’impacte, probablement ocasionat per una bala de goma com les fetes servir en les càrregues esmentades. Li causa danys molt greus a l’ull i amb possible pèrdua de visió i de l’ull esquerre’.

Els amics de Quintana expliquen que uns quants companys la van anar a socórrer i van demanar una ambulància amb urgència. ‘Cap a les 21.00, apareixen dos agents de la guàrdia urbana per atendre l’Ester. En el mateix moment, dos agents antidisturbis baixen de la furgoneta, s’apropen al grup de gent allà reunida i, aleatòriament, agafen una persona, l’enfilen a una furgoneta i se l’emporten detinguda’. Vint minuts després, diuen, va arribar l’ambulància, que es va endur la dona a l’Hospital.

‘Per últim –acaben–, volem insistir que la desmesurada i innecessària càrrega policíaca va tenir lloc quan ja donàvem per acabada la manifestació (la nostra preocupació era només tornar a casa). A més, quedaven pocs manifestants que anaven amb grup d’amics comentant la manifestació i la jornada de vaga general’.

Ester Quintana va ser intervinguda quirúrgicament aquella mateixa matinada. Els metges de l’Hospital de Sant Pau li van poder reconstruir l’ull però en perdrà una bona part de la visió.

El conseller d’Interior, Felip Puig, va confirmar ahir que entre els ferits hi havia una persona amb una lesió ocular però va negar que fos per una bala de goma, ja que assegura que ahir no se’n va disparar cap. L’afirmació de Puig, però, contrasta amb els testimonis, entre els quals periodistes, que van poder comprovar com els mossos disparaven bales de goma.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any