Alacant, en plena celebració de les Fogueres

  • El punt culminant serà diumenge, amb la gran cremada

VilaWeb
Redacció
21.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Alacant es troba de ple en les Fogueres de Sant Joan, una de les festes més especials (seguiment a Twitter). Els focs i els monuments de cartó pedra presideixen una programació plena de cavalcades, ofrenes, concerts, corregudes de bous i barraques on tothom pot menjar-se les típiques coques de tonyina i bacores. El punt culminant de les festes serà diumenge, quan es cremaran les desenes de fogueres que s’han plantat.

Les fogueres alacantines es comencen a preparar força mesos abans als tallers dels artistes. A diferència de les falles de València, les fogueres no tenen un caire de crítica social i descarnada, ans tenen un biaix més aviat artístic.

Aquesta celebració té les arrels en les piles d’andròmines i materials de rebuig que es cremaven la Nit de Sant Joan. La primera referència documentada que se’n té és del 1822. El batlle va ordenar que no s’encenguessin fogueres ni es disparessin coets aquella nit, ‘sota multa de vint a cent reals’. Malgrat les prohibicions explícites que es repetien cada any, el poble continuava encenent-ne, i a poc a poc van anar transformant-se i adquirint el caire artístic d’avui.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any