El govern balear vol segregar els alumnes segons la llengua

  • La Federació de Pares i Mares creu que és una 'distorsió' de l'educació

VilaWeb
Redacció
10.05.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller d’Educació, Cultura i Universitats, Rafel Bosch, va anunciar ahir la lliure elecció de llengua a l’educació infantil i al cicle inicial. Així, els pares podran escollir la primera llengua dels fills el curs vinent, el del 2012-13.

Bosch va parlar de 50.000 alumnes, però la Federació de Pares i Mares d’alumnes (FAPA) els rebaixa a 10.000, perquè la majoria d’alumnes ja fan el procés de matriculació.

El conseller va explicar que alguns dels sistemes per aplicar la lliure elecció de llengua poden ser mitjançant ‘desdoblaments flexibles’ o amb ‘diferents grups d’iniciació a la lecto-escriptura’, tot això amb l’objectiu que en el segon cicle d’educació primària els alumnes comencin a manejar les dues llengües i ‘interaccionar’ en ambdues.

Segons el president de la FAPA, Jaume Ribas, aquesta mesura suposa un ‘element de distorsió’ del projecte educatiu dels centres alhora que ‘introdueix un element polític’ allà on hi ha un problema pedagògic. ‘Els ciutadans tenen dret a triar si coneixen les dues llengües i, com que no és el cas, es coarta la necessitat de conèixer-les totes dues. Es tracta, per tant, d’una falsa llibertat’, ha explicat Ribas. A més de rebutjar totalment aquesta mesura, des de la FAPA es mostren preocupats per la qualitat de l’educació. Aposten per garantir el coneixement del català, el castellà i l’anglès i per aconseguir això demanen més recursos.

Ribas també ha denunciat que la lliure elecció de llengua suposarà un cost econòmic en un moment en què s’està acomiadant personal de suport i professorat, eliminant subvencions a associacions de pares i mares per a dur a terme activitats extraescolars i eliminant fons de llibres i programes de suport. ‘Duim mesos mobilitzant-nos contra les retallades i ara posen en marxa això’, ha sentenciat.

La FAPA ha organitzat per a aquest dijous una cassolada per mostrar el seu rebuig a la política educativa del Govern i les retallades. Es farà conjuntament amb alumnes, mestres, famílies i sindicats. Tot i que cada centre escollirà a quina hora fa la protesta, la central serà a les 12.00h al col·legi de son Gotleu.

Dures crítiques al viatge a Suïssa
Des de la FAPA també s’ha registrat una carta al conseller Rafel Bosch i al president José Ramón Bauzá per mostrar el seu malestar amb el viatge a Suïssa per conèixer el model lingüístic i educatiu. A la missiva demanen a l’executiu autonòmica que ‘abans de visitar centres suïssos, venguin a visitar els centres d’aquí per conèixer les mancances i necessitats’. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any